14 De oproerpolitie trad op in Amsterdam.
ANP De oproerpolitie trad op in Amsterdam.

Meteen arrestaties bij start van twee weken "internationale rebellie" voor klimaat

Bij de start van twee weken “internationale rebellie” voor het klimaat zijn vandaag bij protesten in diverse steden al arrestaties verricht.

De milieuorganisatie Extinction Rebellion (ER) en verwante organisaties voeren in zowat zestig steden over de hele wereld acties van burgerlijke ongehoorzaamheid uit verzet tegen de “criminele inactiviteit” van regeringen bij het aanpakken van de klimaat- en ecologische crisis.

In de Nederlandse hoofdstad Amsterdam blokkeerden demonstranten de Stadhouderskade ter hoogte van het Rijksmuseum. Er was geen toestemming van het stadsbestuur voor de actie. Agenten vragen de activisten om te vertrekken. Daarbij zijn arrestaties verricht en zijn materialen van demonstranten in beslag genomen.

14 Ook in Sydney kwam het tot arrestaties.
EPA Ook in Sydney kwam het tot arrestaties.

In Australische steden, zoals Sydney, Melbourne en Brisbane blokkeerden betogers meerdere straten. In Sydney arresteerde de politie dertig demonstranten omdat ze weigerden een straat vrij te geven nabij het Centraal Station. Ook in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington zijn meer dan dertig betogers gearresteerd.

In Londen zijn volgens de politie minstens 135 mensen gearresteerd. Volgens betoger Oshik Ronem tonen de arrestaties aan de overheid dat “ordelievende mensen wanhopig genoeg zijn door hun laksheid”. De activisten hadden er verschillende wegen en bruggen geblokkeerd, vooral in en rond de regeringswijk Westminster.

Extinction Rebellion werd opgestart in het Verenigd Koninkrijk in 2018. De organisatie hoopt dat er in de komende twee weken 20.000 tot 30.000 mensen betogen in Londen. Dat is tientallen keren meer dan in april, toen de organisatie 1.100 mensen op de been had gebracht tijdens een protest in de Britse hoofdstad dat elf dagen duurde.

Ook in Kaapstad, Berlijn en Madrid werd er betoogd. In de Spaanse hoofdstad had zo’n tweehonderdtal mensen zich verzameld voor het ministerie van Ecologische Transitie, waar sommigen hun tent hadden opgezet om er te overnachten.

Onder meer in Toronto (Canada), New York (Verenigde Staten) en Buenos Aires (Argentinië) staan nog acties gepland.

De Belgische tak van Extinction Rebellion heeft geen acties gepland. Aanhangers trekken wel naar de acties in Amsterdam, Parijs en Londen om die te steunen. 

14 Sydney.
EPA Sydney.
14 Amsterdam.
ANP Amsterdam.
14 Sydney.
EPA Sydney.
14 Amsterdam.
ANP Amsterdam.
14 Amsterdam.
ANP Amsterdam.
14 Melbourne.
AFP Melbourne.
14 Melbourne.
AFP Melbourne.
14 Adelaide.
EPA Adelaide.
14 Adelaide.
EPA Adelaide.
14 Brisbane.
EPA Brisbane.
14 Berlijn.
EPA Berlijn.
14 Berlijn.
AP Berlijn.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ben Strubbe

    Ik kan hier alleen maar vrolijk om worden. Iemand zei nog niet zo lang geleden dat de grootste vijand van het klimaat net de klimaatactivisten zijn (en daarom verketterd); en dat wordt vandaag nog maar een keer bewezen. En kunnen wij nu eindelijk overgaan tot een eerlijk debat (zonder gemanipuleerde data) tussen échte wetenschappers (geen politiek actieve 'wetenschappers') en economisten om uit te vissen wat wij nu precies wel en niet moeten doen.

  • stefan crama

    deze betogingen doen meer kwaad dan goed en doen dikwijls wegens hun hinderlijk en soms gewelddadig karakter het draagvlak verdwijnen voor een probleem dat ons allen aangaat.

Lees meer