2 De Mexicaanse grens (beeld ter illustratie)
Photo News De Mexicaanse grens (beeld ter illustratie)

Mexico post 825 extra agenten aan Amerikaanse grens om importheffingen te voorkomen

Mexico gaat 825 extra agenten posten aan de grens met de Verenigde Staten om het aantal migranten dat naar de VS trekt, te beperken. De maatregel maakt deel uit van een akkoord met de VS, zo deelt de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard mee.

Een geplande ontplooiing van 6.000 Mexicaanse troepen aan de grens met Guatemala zal dinsdag voltrokken worden, zo zei Ebrard tijdens een gezamenlijke persconferentie met president van Mexico Andres Manuel Lopez Obrador.

Duizenden migranten trekken dagelijks de Guatemalaans-Mexicaanse grens over op weg naar de VS. Die laatsten dreigen met importheffingen als de toestroom van migranten niet stopt. Meer dan 670.000 migranten hebben sinds januari de Amerikaanse grens bereikt, zo moet blijken uit Amerikaanse data.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde vandaag al op Twitter aan dat de VS en Mexico een deal hebben gesloten over de aanpak van illegale migratie. 

Daarmee werd de op maandag geplande invoering van importheffingen op Mexicaanse producten opgeschort. Afgesproken is dat Mexico de Nationale Garde gaat inzetten bij de zuidgrens met Guatemala om de toestroom van migranten te beperken. Daarnaast zullen asielzoekers die de VS inkomen, worden teruggezonden naar Mexico waar ze de aanvraagprocedure moeten afwachten. 

Bekijk ook: 

Honderden migranten werden reeds opgepakt aan de Guatemalaanse-Mexicaanse grens. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
2
AFP

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Dries Peeters

    Een politieker die zijn beloften waarmaakt. Wordt een easy win in 2020.

Lees meer