De migranten strandden in Tijuana, aan de grens met de VS.
REUTERS De migranten strandden in Tijuana, aan de grens met de VS.

Mexico repatrieert eerste 105 Centraal-Amerikaanse migranten van de karavaan

Tientallen migranten uit Centraal-Amerika zijn na ongeveer twee weken aan de Amerikaanse grens vrijwillig vanuit Mexico teruggereisd naar hun thuisland. Een groep van 105 mensen is op een vliegtuig van de federale politie gestapt, aldus de Mexicaanse migratieautoriteiten. 

Van welke landen de migranten afkomstig zijn, is onduidelijk. Maar het grootste deel kwam met de migrantenkaravaan aan. De karavaan van ongeveer 58.000 mensen was twee weken geleden aangekomen in Tijuana, aan de Amerikaanse grens. Ze waren weggevlucht voor geweld en armoede in Honduras, Guatemala en El Salvador en hoopten op asiel in de Verenigde Staten. De karavaan legde meer dan 4.500 kilometer af, nadat de eersten waren vertrokken uit het noorden van Honduras op 13 oktober.

De Verenigde Staten verwerken zeventig asielaanvragen per dag, aldus mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Volgens de Mexicaanse regering legaliseerden meer dan 600 leden van de karavaan hun status in Mexico, opdat ze daar kunnen werken. 

Traangas en geweld

Deze week repatrieerde Mexico 98 migranten die waren opgepakt, nadat zowat 500 mensen in het weekend de Amerikaanse grens probeerden te bestormen. Amerikaanse veiligheidsdiensten dreven hen terug met traangas. Mexico vroeg daarop een onderzoek naar het gebruik van "niet-dodelijke wapens" aan de grens. 

5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Karel Tichmann

    Ze kwamen, ze hebben het voor een paar dagen goed bekeken, één keer flink traangas, en ze gaan weer netjes terug naar huis. Misschien gaat de EU hun met open armen ontvangen. Een land zonder grenzen, is geen land..

  • Jurgen Latet

    Kijk zelf zij willen ze ze niet altijd maar kamperen op andere maar zelf doen ze nog slechter.

Lees meer