2 Een groep jonge vrouwen doet mee aan een les zelfverdediging in Mexico-Stad in oktober 2019.
AFP Een groep jonge vrouwen doet mee aan een les zelfverdediging in Mexico-Stad in oktober 2019.

Mexico-Stad roept noodtoestand uit voor geweld tegen vrouwen

In Mexico-Stad is de noodtoestand voor geweld tegen vrouwen afgekondigd. Dat heeft burgemeester Claudia Sheinbaum donderdag verklaard. Ze gaat ook een wetsvoorstel indienen voor de oprichting van een openbaar register van zedendelinquenten.

Volgens officiële cijfers zijn in de eerste negen maanden van dit jaar meer dan 150 vrouwen vermoord in Mexico-Stad. De autoriteiten stellen dat 40 onder hen vermoord zijn omdat ze vrouwen zijn. Verder kwamen er in die periode 527 noodoproepen binnen voor verkrachting.

Het aantal processen rond verkrachtingen is tussen oktober 2018 en oktober 2019 met 10 procent toegenomen, maar dat komt ook omdat de stad verschillende vrouwelijke advocaten heeft ingehuurd om vrouwen te adviseren en te ondersteunen als ze naar het gerecht stappen, verduidelijkt Sheinbaum.

2 Archiefbeeld. Burgemeester Sheinbaum tijdens de verkiezingen in Juli 2018.
AFP Archiefbeeld. Burgemeester Sheinbaum tijdens de verkiezingen in Juli 2018.

De 57-jarige Sheinbaum is de eerste vrouwelijke burgemeester van de Mexicaanse hoofdstad. Sinds 2015 riepen in het land al achttien andere steden een gelijkaardige noodtoestand uit.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • lodewijk maesen

    ale heeft trump misschien toch nog gelijk met zijn muur...nu horen we daar niets van ..vreemd..of juist niet haha

  • Ria Mertens

    Leven de diversiteit

Lees meer