EPA

Mexico stuurt paus brief om uitspraken over drugs

Mexico is boos over uitspraken van de paus. Die waarschuwde Argentinië in een e-mail voor het risico aan 'Mexicanisatie' te lijden, verwijzend naar de gewelddadige drugsbendes in het land.

Mexico's minister van Buitenlandse Zaken, Jose Antonio Maede, uitte maandag zijn bezorgdheid over het stigmatiseren van het imago van Mexico als het land van drugshandelaren. "De aanpak van de drugshandel is een gedeelde uitdaging. We doen enorme inspanningen", sprak hij in Mexico-Stad. Maede kondigde aan een brief te sturen naar het Vaticaan.

De in Argentinië geboren paus, sinds 2013 de leider van de Rooms-katholieke Kerk, sprak in een e-mail aan mensenrechtenorganisatie La Alameda zijn zorgen uit dat het drugsgeweld ook zijn geboorteland gaat bereiken. Het schrijven werd door La Alameda openbaar gemaakt. "Hopelijk zijn we op tijd om de Mexicanisatie te voorkomen. Ik sprak een aantal Mexicaanse bisschoppen en de situatie is vreselijk", berichtte hij aan het hoofd van La Alameda, Gustavo Vera.

Vera heeft op de Argentijnse radio bevestigd dat de paus de uitspraken gedaan heeft. "In de brief geeft hij simpelweg uitdrukking aan een langdurige zorg over erger wordende drugshandel."

Drugsgerelateerd geweld heeft in Mexico sinds 2007 aan meer dan 100.000 mensen het leven gekost.

Lees meer