UNKNOWN

Michel maakt 1 miljoen vrij voor vluchtelingen in Noord-Kivu

In de Congolese provincie Noord-Kivu, in het door geweld geteisterde oosten van het land, zijn onlangs ongeveer 70.000 mensen op de vlucht geslagen voor het geweld. Dat heeft het Bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de Verenigde Naties (UNOCHA) vandaag bekendgemaakt.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel laat weten dat België 1 miljoen euro aan voedselhulp vrijmaakt voor Congo. Michel maakt zich naar eigen zeggen grote zorgen over de situatie in Noord-Kivu.

"In het uiterste noorden van de provincie is een nieuwe vluchtelingengolf op gang gekomen", zo zegt Elisabeth Byrs, woordvoerster van UNOCHA.

Aanvallen
Een ander probleem is dat ook de hulporganisaties die hulp willen bieden aan de ontheemden, zelf het doelwit zijn van aanvallen. "In totaal zijn er sinds het begin van dit jaar al 68 aanvallen geregistreerd op humanitaire organisaties en hun personeel", klinkt het. België heeft er als EU-voorzitter een prioriteit van gemaakt om de situatie voor de hulporganisaties veiliger te maken, zo meldt Charles Michel.

De minister maakt 1 miljoen euro vrij en hij heeft contact opgenomen met de Europese Commissie en de Congolese autoriteiten. "Op politiek vlak zal België blijven pleiten voor vrede en veiligheid in de regio", zo luidt het in een mededeling van de minister. "Het is de conditio sine qua non om het leven van de bevolking te verbeteren". (belga/ep)

Lees meer