Vandaag werden een psychiater en een bemiddelaar toegelaten aan boord.
AFP Vandaag werden een psychiater en een bemiddelaar toegelaten aan boord.

Migranten van Ocean Viking mogen maandag naar Italiaans quarantaineschip

Italië laat de migranten die al dagenlang op de Ocean Viking verblijven dan toch toe om het reddingsschip te verlaten. Ze mogen maandag naar het Italiaanse quarantaineschip Moby Zaza. Dat maakte een bron bij het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken bekend.

Vrijdag werd de noodtoestand uitgeroepen op de Ocean Viking, dat zich voor de kust van Sicilië in internationale wateren bevindt. Op het schip zitten zo’n 180 migranten die de voorbije weken werden gered door de organisatie SOS Mediterranée. De havens in Italië en Malta bleven voor hen echter gesloten.

De toestand aan boord is erg gespannen. Donderdag sprongen twee mannen overboord omdat ze al dat wachten niet meer konden verdragen. Er waren ook meerdere zelfmoordpogingen en een massale vechtpartij.

Psychiater en bemiddelaar

De bemanning vraagt aan de autoriteiten om zo'n 45 mensen op te nemen die in slechte toestand verkeren. Italië liet gedurende enkele uren een psychiater en een bemiddelaar aan boord van het schip. Nadien kwam dan groen licht van Rome om de migranten toe te laten op de Moby Zaza. 

De migranten zullen eerst wel nog een coronatest moeten ondergaan. De toestand aan boord zou intussen wat gekalmeerd zijn. 

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gerd Peeters

    En dan ontsnappen er een groot deel zeker.

  • Janneke Alsberg

    De beste manier nu om gehoord te worden is amok maken, in deze tijden krijg je de media mee, en op hun beut de politici. En zo werkt de media mee aan de komende chaos en destructie van onze contrerien. Onder mom van ''menselijkheid''. Het is genoteerd.

Lees meer