Mike Pence (rechts) vertelde tijdens een bijeenkomst van de Nationale Ruimteraad dat het nieuwe ruimtevaartcommando volgende week al in werking zal treden.
AFP Mike Pence (rechts) vertelde tijdens een bijeenkomst van de Nationale Ruimteraad dat het nieuwe ruimtevaartcommando volgende week al in werking zal treden.

Mike Pence: “Nieuw ruimtevaartcommando wordt volgende week gelanceerd”

Volgens de vicepresident van de Verenigde Staten Mike Pence wordt het U.S. Space Command – het nieuwe Amerikaanse ruimtecommando dat zal samenwerken met de U.S Space Force – volgende week reeds gelanceerd. Dat zei hij tijdens een bijeenkomst van de Amerikaanse Nationale Ruimteraad.

Het nieuwe Amerikaanse ruimtecommando zal nauw samenwerken met de nieuwe U.S Space Force, dat tegen 2020 als zesde entiteit binnen de Amerikaanse strijdkrachten wordt opgericht. Het commandocentrum zal instaan voor de Amerikaanse militaire operaties in de ruimte.

In totaal zullen er vanaf 29 augustus maar liefst 87 personen aan de slag gaan bij het commandocentrum. Generaal John Raymond, momenteel nog commandant van het Amerikaanse Air Force Space Command, zal het bevel voeren.

“Amerika moet niet alleen gewoon aanwezig zijn in de ruimte, Amerika moet domineren in de ruimte”, zei Pence eerder al eens over de oprichting van de U.S Space Force. “We moeten over Amerikaanse superioriteit in de ruimte beschikken, en die zullen we ook verwezenlijken”, aldus Pence. “Vrede komt enkel tot stand door kracht. En in de komende jaren zal de United States Space Force in de ruimte deze kracht zijn. Wat ooit vredig en onbetwist was, is nu druk en vijandig”.

Noodzaak van nieuw militair departement? 

Het is voor het eerst sinds 1947 dat er een nieuw militair departement zal worden toegevoegd aan het leger. De laatste toevoeging was de luchtmacht vlak na de Tweede Wereldoorlog. Bij de bekendmaking vorig jaar kwam er heel wat kritiek op de noodzaak van zo’n Space Force, zelfs van de toenmalige minister van Defensie Jim Mattis.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Glenn van Acker

    wat is er druk en vijandig aan de ruimte? Als er aliens komen opdagen, gaan we dan de strijd aangaan onder allemaal verschillende vlaggen? zo kortzichtig...

  • Robert De Meulder

    Ze kunnen misschien eerst de 20 miljoen kinderen in Amerika een degelijke maaltijd per dag aanbieden.

Lees meer