Militair schiet aanvaller neer die met machete zwaait bij Louvre

Aan het Louvre in Parijs hebben Franse soldaten vanochtend het vuur geopend op een aanvaller die het museum binnen probeerde te geraken en hen aanviel met een machete. De aanvaller werd daarbij verschillende keren geraakt en is afgevoerd naar het ziekenhuis, maar zou niet in levensgevaar zijn. De politie gaat uit van een poging tot "terroristische aanval". Ook de Franse president François Hollande gaat ervan uit dat de aanval wel degelijk een terroristisch motief had.

Rond 9.45 uur hadden twee militairen een man met twee rugzakken de toegang ontzegd tot het Carrousel du Louvre, een klein winkelcentrum onder het beroemde museum. Daarop zou de man een poging ondernomen hebben om een van de twee militairen met een mes aan te vallen. Volgens een politiewoordvoerder riep de man daarbij 'Allahu Akbar'. De soldaten openden het vuur en losten in totaal vijf schoten in de buik van de man, die zwaargewond raakte. De aangevallen soldaat raakte lichtgewond aan het hoofd.

Het gebied rond het museum werd meteen geëvacueerd en afgezet. Het museum zelf werd meteen gesloten, terwijl de 250 bezoekers die al in het museum waren binnen moesten blijven. Zij werden in kleine groepjes geëvacueerd zodra het museum en de omgeving volledig veilig waren. Ook het metrostation aan het Louvre werd gesloten.

Aanvankelijk werd ook gevreesd dat er mogelijk explosieven zaten in de bagage van de aanvaller, maar na onderzoek bleek dat niet het geval.

11
AP
11
AP

"Terroristische aanslag"

Kort na de aanval drukte minister van Binnenlandse Zaken Bruno Le Roux zijn dank uit aan de soldaten en de Franse soldaten voor hun koelbloedigheid en hun grote professionalisme". Ook het personeel van het Louvre handelde correct door de aanwezige bezoekers meteen in veiligheid te brengen, aldus Le Roux.

Intussen gaat de politie uit van een terroristisch motief van de aanval. De antiterreurdiensten hebben een onderzoek geopend en gaan uit van een terroristisch motief. Ook de Franse president François Hollande twijfelt niet aan het motief. Het gaat om een daad, waarvan het terroristische karakter weinig ruimte laat voor twijfel", verklaarde president Hollande vanop de Europese top in Malta.

Hij gaf tegelijkertijd toe dat Frankrijk, ondanks de aanzienlijke batterij aan veiligheidsmaatregelen die na eerdere terreuraanslagen werden genomen, nog meer aanvallen moet vrezen. "Het gevaar is er, zal er blijven, en we moeten het onder ogen zien", klonk het.

In de late namiddag raakte bekend dat de aanvaller een Egyptenaar is. Dat heeft een functionaris die nauw betrokken is bij het onderzoek gezegd. De dader is eind januari Frankrijk binnengekomen. " De eerste resultaten van het onderzoek wijzen erop dat hij een Egyptisch staatsburger is."

11
REUTERS

Het gevaar is er, zal er blijven, en we moeten het onder ogen zien.

Frans president François Hollande

Donald Trump reageert: "Wordt slim, Verenigde Staten"
De Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter al gereageerd op de machete-aanval. "Een nieuwe radicaal-islamitische terrorist heeft net het Louvre in Parijs aangevallen. Toeristen werden in veiligheid gebracht. Frankrijk weer op het scherpst van de snee. WORDT SLIM V.S.", klonk het.

11
AP
11
AP
11
AP
11
AFP
11
AP
11
REUTERS
11
REUTERS
11
afp

Lees meer