3 Thaise soldaten houden de wacht bij de marmeren tempel in Bangkok, een belangrijke toeristische attractie.
AP Thaise soldaten houden de wacht bij de marmeren tempel in Bangkok, een belangrijke toeristische attractie.

Militaire junta ontbiedt afgezette Thaise regering

Een dag na de staatsgreep heeft de militaire junta in Thailand vandaag de leden van de afgezette regering en verscheidene leden van de vroegere premier Thaksin Shinawatra ontboden. Intussen wordt de coup in Bangkok scherp veroordeeld door de internationale gemeenschap.

De afgezette premier Niwattumrong Boonsongpaisan en zijn regering moeten zich vrijdagochtend melden op een militair complex ten noorden van Bangkok. Het is echter onduidelijk waar de afgezette regeringsleider zich bevindt.

Het leger ontbiedt ook prominente familieleden van Thaksin Shinawatra, de oud-premier die in 2006 het slachtoffer werd van een coup, maar nog steeds het land blijft polariseren. De militairen convoceren onder meer diens zus Yingluck, die eerder deze maand als premier werd afgezet door het grondwettelijk hof.

In totaal moeten 114 politici van de vroegere regering en de oppositie zich melden bij de junta.

Geldkraan dichtdraaien
"Er is geen rechtvaardiging voor deze militaire staatsgreep", zei de Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken). Hij waarschuwde dat de machtsgreep door het leger negatieve gevolgen heeft voor de relatie tussen de landen. "Vooral de relatie met de Thaise krijgsmacht", waarschuwde Kerry, die stelde dat alle vormen van hulp aan Thailand opnieuw onder de loep worden genomen.

De VS kunnen zo'n 10 miljoen dollar (ruim 7 miljoen euro) aan jaarlijkse hulp aan Bangkok schrappen, liet een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Het ministerie van Defensie maakte bekend nog eens te kijken naar de militaire samenwerking tussen de landen. Dat kan ook gevolgen hebben voor een gezamenlijke oefening die nu bezig is.

Het zou niet de eerste keer zijn dat de Amerikanen de geldkraan dichtdraaien. Na de militaire staatsgreep in Thailand van 2006 bevroren de Amerikanen zo'n 24 miljoen dollar aan hulp. De Amerikaanse wet verbiedt in veel omstandigheden financiële steun aan een land waar militairen de macht hebben gegrepen.

3 John Kerry
REUTERS John Kerry

Kritiek en verontrusting
Ook de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop wil de relatie met Thailand opnieuw bekijken. Tegen een Australisch televisiestation zei ze dat de regering "diep bezorgd is over deze betreurenswaardige ontwikkeling".

Ook andere landen lieten weten zich zorgen te maken over de situatie in Thailand. Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland bekritiseerden de machtsgreep door het leger. In Azië liet Japan weten de situatie te betreuren, terwijl Singapore alle partijen in het conflict opriep geen geweld te gebruiken.

3 De Thaise pers doet verslag van de staatsgreep.
GETTY De Thaise pers doet verslag van de staatsgreep.

Lees meer