3
afp

Miljardair Elon Musk (Tesla): "Artificiële intelligentie kan de mensheid uitroeien. En sneller dan je denkt"

De oprichter van het elektrische automerk Tesla heeft enkele opmerkelijke uitspraken gedaan op de World Government Summit in Dubai. Miljardair Elon Musk waarschuwde daar dat artificiële intelligentie een reële bedreiging vormt voor de mensheid. Hij voorspelde ook dat zelfrijdende wagens over tien jaar de norm zullen zijn en dat ruimtereizen naar de uithoeken van ons zonnestelsel binnen niet meer dan vijftig jaar zo normaal zullen zijn als een vliegtuigreis vandaag.

De ondernemer stond voor een publiek van 4.000 genodigden en die keken ademloos toe terwijl hij speechte. Vooral artificiële intelligentie baarde Musk zorgen. "Die kan zelfs het slimste menselijke wezen aftroeven", klonk het. "En dat is een gevaarlijke situatie. Overheden zouden er goed moeten op toezien dat hun wetenschappers zich niet laten meeslepen."

Buitenaardse wezens
"Vergelijk het een beetje met een bezoek van superintelligente buitenaardse wezens over tien tot twintig jaar", ging hij verder. "Zo zal die digitale superintelligentie zijn."

Volgens Musk is de mensheid nu al gedeeltelijk een cyborg door zijn afhankelijkheid van technologie, denk maar aan de smartphone en de computer. "We hebben nu al een digitale geest, kijk naar alle mails en foto's van jezelf online", klinkt het. "Nu bedienen we die nog met onze duimen, maar we zullen zien dat onze biologische en digitale intelligentie meer en meer zullen versmelten. En ons brein zal daar een cruciale rol inspelen. Dat zullen we via een koppeling kunnen aanloggen aan onze digitale entiteit."

3
afp

De technologie vormt volgens Musk ook een bedreiging voor de tewerkstelling. "Neem nu zelfrijdende wagens", zegt hij. "Heel makkelijk, maar veel mensen die actief zijn in de transportsector zullen hun baan verliezen. Het is een van de grootste sectoren qua tewerkstelling, dus het kan al snel gaan over 12 tot 15 procent van de wereldbevolking. Dat is gigantisch. En allemaal in minder dan twintig jaar tijd."

Basisinkomen
"We zullen een universeel basisinkomen moeten bedenken", gaat Musk verder. "Dat wordt een gigantische uitdaging, maar veel keuze zullen we niet hebben, omdat robots steeds meer werk van ons zullen overnemen. Ze zullen het in veel gevallen ook béter doen dan ons."

Filosofisch
En er is nog een meer filosofisch probleem, volgens de zakenman. "Voor veel mensen geeft hun job betekenis aan hun leven. Want ze zijn ergens nodig. Ze maken een verschil. Wat als dat wegvalt? Ben je dan nutteloos? Dat is ook iets wat je niet mag onderschatten."

3
afp

20 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • 2 steps ahead

    @Anonymous: Neurale netwerken die de basis vormen van AI zijn gebaseerd op de werking van onze hersenen.. Een bedrijf uit Duitsland is er al ingeslaagd AI zelf neurale netwerken te laten gegeneren om een willekeurig probleem op te lossen. Honderden jaren gaan ze echt niet meer nodig hebben.. Mss een oplossing voor de politiek, kunnen we voor een echt programma kiezen, en AI vraagt geen zitpenningen..

  • M Haaren

    Die denkt dat hij het warm water uitgevonden heeft, maar slaagt er veel onzin uit, waarom luistert men naar die gast, we zullen nooit voor ons plezier naar Mars gaan. Omdat hij zoveel geprofiteerd heeft van subsidies en veel geld heeft is t wa naar zijn kopje gestegen denk ik.