Journalisten wachten bij het politiekantoor waar de minister werd gearresteerd.
REUTERS Journalisten wachten bij het politiekantoor waar de minister werd gearresteerd.

Minister van Volksgezondheid zonder scrupules: geld verdwijnt in zakken bij aankoop beademingstoestellen

De Boliviaanse minister van Volksgezondheid is gearresteerd op verdenking van corruptie in verband met de te dure aankoop van beademingsapparatuur voor coronapatiënten.

Marcelo Navajas werd aangehouden door de politie in La Paz, zei politiechef Ivan Rojas, een dag nadat interim-president Jeanine Anez een onderzoek had bevolen. Twee andere functionarissen van het ministerie van Volksgezondheid zijn ook gearresteerd.

Bolivia kocht 179 beademingsapparaten van een fabrikant in Spanje voor elk 27.683 dollar (25.000 euro), wat neerkomt op bijna 5 miljoen dollar (4,5 miljoen euro) in totaal. Dat werd gefinancierd door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. Twee medewerkers van de bank zijn opgeroepen om getuigenverklaringen af te leggen.

Maar later bleek dat de fabrikant de apparatuur aanbood voor 9500 tot 11.000 euro per stuk (10.312 tot 11.941 dollar). Een ander Spaans bedrijf trad op als tussenpersoon bij de transactie.

Schandalig hoge prijzen

Het schandaal kwam eind vorige week aan het licht toen artsen op de intensive care klaagden dat de ventilatoren niet geschikt waren voor Boliviaanse ic-afdelingen. Toen bleek dat ze waren gekocht tegen schandalig hoge prijzen.

Bolivia heeft 4500 gevallen van het coronavirus en 190 sterfgevallen gemeld. Op 17 maart sloot de regering de niet aan zee grenzende grenzen van het Zuid-Amerikaanse land en stelde een algemene lockdown in.

Lees ook:

In Italië helpt het virus de maffia weer aan de macht (+)

Ene protest na het andere in Zuid-Amerika: weer onrust in continent dat zo goed op weg leek (+)

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Van de Velde

    Niemand hoeft te neuten dat hij geen masker kan kopen, er zijn voldoende maskers e.a. te koop bij Delhaize en elders

  • François Nuyts

    Al maanden zit de burger hier te wachten op zijn (haar) mondmaskers , maar nog steeds blijkt dat niet te lukken . En dit terwijl de Supermarkten er zonder veel problemen in slagen om ze aan te kopen . Ja hallo , wat loopt er dan allemaal fout vraag ik mij af ...

Lees meer