DSB-topman Dirk Scheringa.
UNKNOWN DSB-topman Dirk Scheringa.

Minister wil kunstcollectie Scheringa bijeenhouden

De Nederlandse minister van Cultuur Ronald Plasterk wil voorkomen dat de kunstcollectie van DSB-topman Dirk Scheringa uiteenvalt, nu het doek is gevallen voor DSB Bank. De minister hoopt dat de kunstverzameling van 1.300 werken een plek krijgt in de nieuwbouw van het Scheringa Museum voor Realisme in het Noord-Hollandse Opmeer, zei hij tegen RTL Nieuws. "Het zou voor het publiek, voor het kunstleven in dit gebied en voor de werkgelegenheid natuurlijk heel mooi zijn als de collectie in het nieuwe gebouw bijeen zou kunnen blijven", aldus Plasterk. "Ik roep kunstliefhebbers in het land op om te kijken wat ze kunnen doen en wil er zelf ook eventueel een rol in spelen."
 
Ook het museum roept op zijn website mensen op hun steun te betuigen, met als doel de collectie te behouden. De instelling benadrukt ondanks alle perikelen rondom de eigenaar gewoon open te zijn voor het publiek.
 
Plasterk is goed bekend met het Scheringa Museum voor Realisme. "Ik ken de collectie, een prachtige verzameling modern realisme, goeddeels Nederlandse kunstenaars", zegt hij. De minister opende een jaar geleden de tentoonstelling 'Bevriende Meesterschilders' in het museum, met schilderijen van de Vlaamse schilders Gustave van de Woestyne en Valerius de Saedeleer.
 
Scheringa liet maandag weten dat ook zijn museum onder het faillissement valt. Hij schat de waarde van zijn collectie op zeker 40 miljoen euro. (anp/lpb)

Lees meer