2 Leden van de separatistische rebellengroep MNLA in de woestijn nabij Tabankort in Mali. Archiefbeeld.
REUTERS Leden van de separatistische rebellengroep MNLA in de woestijn nabij Tabankort in Mali. Archiefbeeld.

Minstens 24 soldaten omgekomen bij aanslag op grenspatrouille in Mali

In het West-Afrikaanse land Mali zijn bij een aanslag op een legerpatrouille volgens regeringsbronnen zeker 24 soldaten omgekomen en 29 anderen gewond geraakt. Ook minstens 17 "terroristen" lieten het leven en een honderdtal mensen werden opgepakt, zo luidt het in een verklaring. 

De aanslag werd gepleegd in Tabankort, aan de grens met Niger. Voorlopig heeft geen enkele groepering de aanslag opgeëist. Eerder deze maand werden bij een aanslag op een legerpost in Mali nog 53 soldaten en een burger gedood.

Mali en Niger maken samen met Burkina Faso, Tsjaad en Mauritanië deel uit van de antiterreurtroepenmacht van de G5 Sahel. Dat samenwerkingsverband werd enkele jaren geleden opgericht om het terrorisme in de precaire regio te bestrijden en krijgt financiële steun van de Europese Unie. 

Sahel broeihaard van mensensmokkel

De Sahel is een broeihaard van mensensmokkel en terrorisme, en dus een bron van bezorgdheid voor de Europese leiders. Er zijn verschillende gewapende groeperingen actief, waarvan sommige trouw hebben gezworen aan al-Qaida of IS. Vooral in Mali, maar ook in de buurlanden Burkina Faso en Niger worden met regelmaat van de klok aanvallen en aanslagen gepleegd. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
2 Soldaten uit Burkina Faso Army patrouilleren in de grensregio met Mali. Archiefbeeld.
AFP Soldaten uit Burkina Faso Army patrouilleren in de grensregio met Mali. Archiefbeeld.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer