De provincie Idlib in het noordwesten van Syrië wordt voornamelijk gecontroleerd door islamitische milities.
AP De provincie Idlib in het noordwesten van Syrië wordt voornamelijk gecontroleerd door islamitische milities.

Minstens 40 jihadisten gedood bij raketaanval door VS in Syrië

Bij een raketaanval op een bijeenkomst van islamistische rebellen in het noordwesten van Syrië zijn minstens veertig doden gevallen. Dat meldt het Syrische Waarnemingscentrum voor de Mensenrechten. Het Amerikaanse ministerie van Defensie bevestigde even later een aanval tegen jihadistische rebellenleiders.

“Deze operatie viseerde leiders van al-Qaeda in Syrië die verantwoordelijk zijn voor aanvallen die Amerikaanse burgers, onze partners en onschuldige burgers bedreigen”, meldde het Pentagon zaterdag in een korte mededeling.

Eerder op de dag had het Waarnemingscentrum een aanval gemeld op een trainingskamp tussen Kafaria en Maarat, ten noorden van de stad Idlib. “De raketten viseerden een bijeenkomst van leiders van de jihadistische groepen Hurras al-Din en Ansar al-Tawhid en van andere geallieerde extremistische groepen”, meldde directeur Rami Abdel Rahmane van de in Groot-Brittannië gevestigde ngo.

Het was het Waarnemingscentrum toen nog niet duidelijk wie verantwoordelijk was voor de aanval. Evenmin was duidelijk of het ging om een aanval met gevechtsvliegtuigen of grondraketten.

Vrijdag had de Syrische regering een eenzijdig bestand aangekondigd in de bombardementen op de provincie Idlib. Idlib geldt als het laatste grote bolwerk van rebellen in Syrië. De zaterdag geviseerde milities zijn bondgenoten van Hayat Tahrir al-Cham, de voormalige Syrische tak van al-Qaeda en de machtigste jihadistische beweging in Idlib.

Idlib wordt sinds april bestookt met luchtaanvallen van het Syrische leger en de Russische luchtmacht. Begin augustus lanceerden de troepen van president Bashar al-Assad een grondoffensief om de provincie te heroveren. 

Burger omgekomen

Zaterdag is ook een burger om het leven gekomen bij beschietingen van het Syrische regime in het gouvernement Idlib. Het is de eerste schending van het wapenbestand dat ‘s morgens was begonnen en enkel gold voor het Syrische leger, na vier maanden van bombardementen in de regio. Dat meldt een ngo.

“Er kwam een burger om bij beschietingen met raketten van het Syrische regime op de stad Kafranbel. Het is het eerste slachtoffer sinds het bestand is ingegaan”, zegt Rami Abdel Rahmane, de directeur van het Syrische Observatorium van de Mensenrechten.

Bekijk ook: Belgische ‘beul van Raqqa’ opgepakt in Syrië

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Paul De Mol

    Een ogenblikje. De VS bombarderen nu de rebellengroepen die ze jarenlang gesteund hebben. Dan nog een vergadering van de leiders. Het lijkt er sterk op dat dit een actie is om de sporen van hun samenwerking met deze groepen uit te wissen, voor de Syrische troepen het gebied heroveren.

  • Henri Dederen

    Moeten wij dit nu begrijpen als goed of slecht nieuws?

Lees meer