7
AP

Minstens 72 doden en 400 gewonden bij gifgasaanval. Trump legt schuld bij Obama

Bij een luchtaanval met gifgas in het noordwesten van Syrië zijn minstens 72 mensen om het leven gekomen, onder wie ook kinderen. Er zijn ook meer dan 400 gewonden met ademhalingsproblemen. Alle slachtoffers zijn burgers. De dodentol zal wellicht nog oplopen. Dat meldt Reuters op basis van de waarnemingen van een Syrische hulporganisatie. Het ziekenhuis dat zich ontfermde over de gewonden bij de luchtaanval met gifgas is op zijn beurt gebombardeerd. Artsen vluchtten temidden van puin. De VN-Veiligheidsraad zal bijeenkomen en uitzoeken wie er verantwoordelijk voor is. Het Witte Huis legt de schuld bij Trumps voorganger.

De gifgasaanval gebeurde op Khan Sjeikhoen in de provincie Idlib. "Sinds 6u30 vonden er meer dan 40 aanvallen plaats", aldus de hulporganisatie. Bij de aanval zijn minstens 72 mensen om het leven gekomen, onder wie twintig kinderen. Dat blijkt uit een nieuwe balans van het in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR). "Er zijn ook 17 vrouwen onder de slachtoffers. De balans kan nog oplopen, want er zijn nog vermiste personen", aldus het Observatorium.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten wijst vliegtuigen van de Syrische luchtmacht als de schuldigen aan. Wat de aard van het gas was, is niet bekend.

Syrië ontkent
Het Syrisch leger ontkent scheikundige wapens te hebben ingezet in de provincie Idlib. "Het militaire bevel ontkent categoriek het gebruik van gelijk welke chemische of toxische stof in Khan Sheikhoun vandaag (dinsdag)", klinkt het in een communiqué. "Het onderlijnt dat het dat nooit, op geen enkel moment, gebruikt heeft, op geen enkele plaats, en dat het ook niet van plan is dat in de toekomst te doen. De terroristische groepen en zij die hen steunen zijn hier verantwoordelijk voor. Zij zijn het die spelen met de levens van onschuldige burgers."

Het ziekenhuis waar de gewonden werden geholpen, werd wat later ook getroffen door een luchtaanval. Er is behoordelijk wat schade aangericht. Of het bombardement op het ziekenhuis al of niet slachtoffers heeft gemaakt, is momenteel nog niet uit te klaren.

"Lab gebombardeerd"
"Volgens de Russische luchtruimcontrolesystemen, heeft de Syrische luchtmacht gisteren tussen 11.30 uur en 12.30 uur lokale tijd een luchtaanval uitgevoerd op de oostelijke buitenwijken van Khan Sheikhun, met als doelwit een grote munitieopslagplaats van terroristen", reageert het Russische ministerie van Defensie. Volgens Moskou waren op dat terrein ook labo's om projectielen met toxische producten te vervaardigen en is dat de oorzaak van de giframp.

"Van dit groot arsenaal werden chemisch beladen wapens geleverd door militanten aan Irak. Het gebruik ervan door terroristen is bevestigd op verschillende momenten door internationale organisaties en officiële autoriteiten van het land", klonk het nog.

Het ministerie verduidelijkte niet of de Syrische luchtmacht de opslagplaats opzettelijk dan wel per abuis heeft gebombardeerd.

7
REUTERS
7
AFP

Het Russische ministerie van Defensie zei gisteren al dat geen enkel Russisch toestel een luchtaanval had uitgevoerd op Khan Sheikhun en de omgeving. Het Syrische ministerie van Defensie beschuldigde terroristen en hun aanhangers. De Syrische oppositie beschuldigde dan weer het "regime van de crimineel Bashar". Washington, Londen en Parijs houden eveneens Damascus voor de aanval verantwoordelijk.

Onderzoekers van de Verenigde Naties hebben het bewind in Syrië in maart aangewreven de jongste maanden herhaaldelijk chloorgas te hebben ingezet tijdens gevechten, in het bijzonder bij de strijd om de stad Aleppo. Damascus heeft ermee ingestemd al zijn gifgasvoorraden te vernietigen, maar chloor valt daar niet onder omdat het ook civiele doeleinden kan dienen.

VN-Veiligheidsraad
"De luchtaanval met chemische wapens in de Syrische provincie Idlib is afschuwelijk. De VN-Veiligheidsraad zal bijeenkomen en gaan uitzoeken wie er verantwoordelijk voor is." Dat zei de speciale VN-gezant Staffan de Mistura vandaag op een internationale conferentie over Syrië in Brussel. "Van wat wij begrepen hebben, ging het om een chemische aanval uit de lucht", zo voegde hij toe.

De Mistura betreurde dat elke poging tot vredesonderhandelingen steevast getorpedeerd wordt. "Maar wij gaan niet opgeven. Integendeel, wij gaan deze momenten van horror gebruiken om te tonen dat ze niet zullen winnen", aldus de gezant, die ondanks alles een nieuwe ronde in de vredesonderhandelingen wil organiseren.

7
AFP
7
AP

Net als Frankrijk en Groot-Brittannië verwees de Europese hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid Federica Mogherini meteen naar het regime van president Bashar al-Assad. "De belangrijkste verantwoordelijkheid ligt bij het regime, eerst en vooral omdat het de verantwoordelijkheid heeft om de bevolking te beschermen in plaats van aan te vallen", aldus Mogherini, die erop hamerde dat de daders niet onbestraft mogen blijven.

Op de conferentie in Brussel komen morgen ministers van zo'n zeventig landen en tal van internationale organisaties bijeen. Ook VN-topman António Guterres is aanwezig. "We moeten aan vrede en de toekomst van Syrië blijven werken'', aldus Mogherini. "Met humanitaire hulp en steun voor de politieke onderhandelingen in Genève.''

7
AFP

"Schuld van Obama"
De gifgasaanval op Syrische burgers is volgens het Witte Huis "laakbaar". Nog in de reactie van Washington wordt de schuld gelegd bij Trumps voorganger, omdat hij er niet in geslaagd is krachtiger op te treden om dergelijke aanvallen door de Syrische regering te voorkomen.

"De chemische aanval van vandaag op onschuldige mensen, onder wie vrouwen en kinderen, is laakbaar en kan niet genegeerd worden door de beschaafde wereld", aldus de reactie van Trumps woordvoerder Sean Spicer, die er komt uren nadat de andere westerse hoofdsteden met een gelijkaardige veroordeling kwamen.

Volksvertegenwoordigers van Trumps Republikeinse partij, onder wie de vroegere presidentskandidaat John McCain, hadden hem dinsdag in de loop van de namiddag (Belgische tijd) al opgeroepen om zich uit te spreken.

"Deze gruwelijke acties door het regime van Bashar al-Assad zijn het gevolg van de zwakheid en besluiteloosheid van de vorige regering", aldus nog Spicer, die daarvoor verwees naar de rode lijn die Obama trok over het gebruik van chemische wapens. Nadien deed Obama echter niets.

Over wat Washington nu van plan is, gaf Spicer geen details.

7
AFP

Lees meer