3
Facebook

Mirakel: kankerheld die ten dode opgeschreven leek mag naar huis

Mirakels bestaan: hoe anders te verklaren dat de Britse tiener die twee weken geleden nog ten dode opgeschreven leek nu ineens het ziekenhuis mocht verlaten? Zijn plotse herstel noemt de kankerheld zelf "zeer opvallend".

Stephen Sutton werkte zich in de kijker met zijn eeuwig optimisme. Twee weken geleden nam de terminale patiënt afscheid met een 'duimen omhoog'-bericht op zijn Facebookpagina, zo zeker was hij dat zijn tijd gekomen was. Intussen bleef hij zijn volgers wel aanmoedigen om te blijven doneren voor het kankerfonds voor tieners. De teller staat inmiddels op een indrukwekkende 3,1 miljoen pond (3,8 miljoen euro). Ruim 130.000 mensen deden inmiddels hun duit in het zakje, ontroerd als ze waren door zijn levensverhaal.

3
Facebook

"Zo vrij mogelijk"
"Schitterend dat ik dit nog mag meemaken, nadat het einde zo dichtbij leek", klinkt het op zijn Facebookpagina. "Ik ben er intussen al een paar keer bijna aan geweest, zoiets laat een emotioneel trauma na. Maar nu voel ik me zó gelukkig dat ik zo vrij en positief mogelijk wil verderleven."

Sutton mag nu thuis verder herstellen. "Fysiek heeft mijn lichaam heel wat te verduren gekregen, ik heb dus nog heel wat tijd nodig om erbovenop te geraken. Binnen twee weken heb ik een afspraak met een professoer. Als ik gezond genoeg ben, mag ik misschien nieuwe geneesmiddelen uitproberen. Maar ik blijf met de voeten op de grond, de vorige vier soorten chemotherapie hadden niet zoveel effect op mij. Dat ik intussen weer enkele weken vooruit kan kijken, geeft me een geweldig gevoel."

Dikkedarmkanker
Vier jaar geleden werd de diagnose dikkedarmkanker bij Stephen gesteld. Vorig jaar werd hem verteld dat hij niet meer geopereerd kon worden en dat hij niet meer te genezen was. Hij stelde daarop een bucketlist op, met zijn 46 laatste wensen. Zo knuffelde hij in de voorbije veertien maanden een olifant, speelde hij drums voor een publiek van 90.000 mensen in het Wembley-stadion en sprak hij in het parlement over zijn ziekte. Hij nam ook een tattoo, zag Engeland-Brazilië in het Wembley-stadion én werd overgevlogen naar Amerika voor een concert van Skrillex.

Eergisteren kreeg Sutton aan zijn ziekbed nog bezoek van de Britse premier David Cameron. "Zijn moed is een inspiratiebron voor ons allemaal", klonk het uit zijn mond.

3
Facebook

Lees meer