2 De bekende Nederlandse misdaadjournalist Peter R. de Vries.
ANP De bekende Nederlandse misdaadjournalist Peter R. de Vries.

Misdaadjournalist Peter R. de Vries staat op dodenlijst voortvluchtige topgangster

Een voortvluchtige topcrimineel heeft opdracht gegeven om de bekende Nederlandse misdaadverslaggever Peter R. de Vries te liquideren. Dat hoorde de journalist enkele weken geleden. “Ze wilden me eerst niet vertellen om wie het ging. Daar ben ik boos om geworden.”

Peter R. de Vries kreeg van politie en justitie te horen dat hij op de dodenlijst staat van de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi (41) uit Vianen (provincie Utrecht). Dit vanwege kritische uitspraken over hem”, zo maakt De Vries bekend in een tweet. "Iedereen die wat wil proberen, is bij deze gewaarschuwd.”   

De Vries heeft het nieuws tegen de zin van de politie en het Openbaar Ministerie (OM) naar buiten gebracht. “Zij waren daar niet enthousiast over, maar ik hoop het zo stuk te maken. Als je een bank wilt overvallen en op de radio hoort dat de politie er van weet, dan denk je sneller: laat ik het maar even niet doen.”

“Hoog gespeeld”

In eerste instantie wilden politie en het OM de Vries niet laten weten wie er achter de moordopdracht zat. "Daar ben ik boos om geworden. Als beoogd slachtoffer heb ik toch het recht om te weten waar ik op moet letten, en met wie ik wel of niet moet afspreken? Daarom heb ik het hoog gespeeld. Ik heb geëist dat ik zou horen om wie het ging. Dat is mij vervolgens verteld.”

De voortvluchtige Ridouan Taghi, die onder andere in verband wordt gebracht met de aanslag op het redactiegebouw van De Telegraaf In Amsterdam-Westpoort, bedreigde ook misdaadverslaggever John van den Heuvel. Deze oud-agent hoorde dat naar eigen zeggen van de mensen die hem beveiligen. Van den Heuvel wordt dag en nacht in de gaten gehouden door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). Van den Heuvel publiceerde veel over de voortvluchtige crimineel. Zoveel dat Taghi het kennelijk genoeg vond. 

Meestgezochte crimineel van Nederland

Ridouan Taghi wordt gezien als opdrachtgever van een reeks liquidaties en moordplannen en geldt als de meestgezochte crimineel van Nederland. Hij staat sinds maart vorig jaar op de Nationale Opsporingslijst van het Openbaar Ministerie. Dat beschouwt hem als de leidende figuur in de Nederlandse onderwereld. Het OM heeft hem officieel gekoppeld aan vier moorden in het Utrechts-Amsterdamse criminele milieu maar ze gaat ervan uit dat hij zeker twintig moorden op bestelling heeft laten plegen. Er is 100.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot zijn arrestatie. 

Kroongetuige Nabil B. uit Utrecht wees Taghi en Said Razzouki, die eveneens op de Nationale Opsporingslijst staat, aan als opdrachtgevers voor een reeks liquidaties. Reduan, de broer van Nabil B., werd eind maart 2018 doodgeschoten in een bedrijfspand in Amsterdam. De liquidatie kwam er enkele dagen na de aankondiging van het OM dat ex-crimineel Nabil B. bereid was om een reeks verklaringen af te leggen tegen kopstukken van de zogenoemde ‘Mocro-maffia’.

2 De voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi.
Politie De voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi.

Peter R. de Vries is al decennialang Nederlands bekendste misdaadverslaggever. Hij spoorde in 1994 in Paraguay de voortvluchtige Frans Meijer op, een van de ontvoerders van biermagnaat Freddy Heineken. In 2003 bracht hij aan het licht dat de Nederlandse prinses Mabel, de weduwe van prins Friso (1968-2013),  tijdens haar studententijd erg close was met de vermoorde drugscrimineel Klaas Bruinsma. 

De Vries stond ook twintig jaar lang de ouders en zus van Nicky Verstappen bij, het 11-jarige jongetje dat in 1998 vermoord werd teruggevonden op de Brunsummerheide (Nederlands Limburg). Jos B., verdachte in deze moordzaak, werd op 26 augustus 2018 opgepakt in Spanje. De  Vries zorgde met tv-uitzendingen ervoor dat de moordzaak onder de aandacht bleef.

“Heel bitter”

De Nederlandse minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vindt het “heel bitter” dat “taaie journalisten” als de Vries en Van de Heuvel soms veroordeeld worden tot een leven in “een soort beveiligde cocon. Dat mag toch niet zo zijn. Daar moet ik tegen vechten.” Op het moeilijke parket van de Vries wil hij verder niet ingaan.

Op de strijd tegen dit soort bedreigingen “moeten we veel meer inzetten”, zegt de minister. Hij stelt vast dat de onderwereld zich steeds vaker van deze praktijken bedient. “Het enige wat je kunt doen is lik-op-stuk, achter die partijen aangaan en ze in de kraag grijpen.’’

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • ROLANDE DE QUANTER

    Bangelijk maar in heb respect voor De Vries

  • Martin Amelynck

    Respect voor wat de Vries doet.

Lees meer