Een automobilist zwaait met een staatsvlag van Mississippi voor het huis van de gouverneur in Jackson tijdens een betoging om de vanwege de coronacrisis grotendeels stilgelegde economie in de staat weer te heropenen.
AP Een automobilist zwaait met een staatsvlag van Mississippi voor het huis van de gouverneur in Jackson tijdens een betoging om de vanwege de coronacrisis grotendeels stilgelegde economie in de staat weer te heropenen.

Mississippi haalt omstreden Confederatie-embleem uit vlag

De Republikeinse gouverneur van Mississippi, de laatste Amerikaanse staat met het Confederatie-embleem in zijn vlag, heeft zaterdag gezegd dat hij onmiddellijk een wetsvoorstel ondertekent om het symbool te verwijderen. 

“De discussie over de vlag uit 1894 is net zo splijtend geworden als de vlag zelf en het is tijd om die te beëindigen”, aldus gouverneur Tate Reeves, die eerder nog had gezegd een veto over een dergelijk wetsvoorstel te zullen uitspreken.

Zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden van de staat besloot later met een twee derde meerderheid het wetsvoorstel in te dienen om de vlag te veranderen. Naar verwachting wordt het voorstel zondagmiddag in het Congres in stemming gebracht. Dan volstaat een gewone meerderheid.

Mississippi is de laatste staat in de Verenigde Staten waarvan de vlag het Confederatie-embleem heeft. De staatsvlag heeft rode, witte en blauwe banen met het strijdembleem van de Confederatie in de linkerbovenhoek. Het  embleem werd voor het eerst opgenomen in 1894.

In 2001 werd om de staat nog een referendum gehouden over de vlag. Toen bleek een overgrote meerderheid nog voor behoud van de huidige vlag. Maar in de afgelopen 20 jaar is het verzet tegen de vlag flink gegroeid. Kerkgenootschappen, ondernemers, sporters en activisten vinden dat ‘hun’ vlag niet mag verwijzen naar een embleem dat voor velen symbool staat voor slavernij. 

Wat was de Confederatie?

De Confederatie bestond uit zuidelijke staten die tijdens de Amerikaanse burgeroorlog van 1861 tot 1865 tegen het noorden vochten. De opstand van deze staten had vooral te maken met het afschaffen van de slavernij. De staten van de Confederatie wilden die in stand houden omdat hun economieën grotendeels afhankelijk waren van slavenarbeid. 

Lees ook:

Greet De Keyser in de VS: “Toen in Irak de standbeelden van Saddam vielen, werd er in de VS gejuicht. Waarom dan niet bij de eigen symbolen van onderdrukking?” (+)

Hoelang gaat het vernietigen van standbeelden in de strijd tegen racisme nog duren? En haalt het ook iets uit? (+)

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • John Vikander

    @Jacques-Philippe Leclerc De vlag heeft absoluut iets te maken met slavernij ! Hij werd nochtans uitgevonden door de Confederatie, die als doel had om slavernij legaal te houden... Dus ja, dit is inderdaad een symbool van racisme, onderdrukking en pro-slavernij mentaliteit.

  • Jacques-Philippe Leclerc

    Er zijn vandaag de dag slechts 20 tot 50 authentieke Zuidelijke slagveld vlaggen. Deze vlaggen, ook wel de rebellenvlag en in de volksmond de Zuidelijke vlag genoemd, worden gemarkeerd door een grote blauwe 'X' en versierd met witte sterren. In 2019 werd een originele persoonlijke "Rebel Flag" uit 1861 van Generaal J.E.B. Stuart verkocht voor $956,000. Hij (31 jaar oud) sneuvelde in de Battle of Yellow Tavern. Deze vlag heeft ook niets met slavernij te maken. Lees de geschiedenis.

Lees meer