2 Emily crashte aan hoge snelheid tegen een boom en was op slag dood.
RV Emily crashte aan hoge snelheid tegen een boom en was op slag dood.

Moeder en dochter belanden met slee op zwarte skipiste: Emily (8) overleden

Een meisje van 8 jaar is bij een tragisch ongeval op een Italiaanse skipiste om het leven gekomen. Haar mama raakte zwaargewond. De twee wilden gaan sleeën, maar belandden per ongeluk op een zwarte skipiste. Ze sloegen te pletter tegen een boom. De vader en een broertje stonden hen beneden op te wachten.

Emily Formisano (8) en haar mama Renata Dyakowska (38) waren vrijdag naar het skigebied Ritten getrokken in Zuid-Tirol, een streek in Italië waar Duits de voertaal is. Samen met de vader en een broertje wilde het gezin uit het nabijgelegen Bolzano genieten van een dagje sneeuwpret.

Eén van de attracties in het skigebied is een 2,5 kilometer lange rodelbaan, die start aan het middelstation. Emily en haar mama namen echter de lift tot helemaal bovenaan de berg, in plaats van uit te stappen in het middelstation. 

2 In plaats van uit de lift te stappen aan het middelstation, bleven Emily en haar mama zitten tot bovenaan. Daarna belandden ze tijdens het sleeën op deze zwarte piste.
RV In plaats van uit de lift te stappen aan het middelstation, bleven Emily en haar mama zitten tot bovenaan. Daarna belandden ze tijdens het sleeën op deze zwarte piste.

Op die plaats is het verboden om te sleeën. Er staat daarvoor ook een waarschuwingsbord. Alleen: het opschrift op het bord is in het Duits, en Emily en haar mama begrijpen enkel Italiaans. Of dit taalissue een rol speelde in het tragische ongeluk, is nog niet duidelijk, maar het wordt onderzocht. Mogelijk zagen ze het waarschuwingsbord gewoon niet.

Moeder en dochter begonnen te sleeën op de piste ‘Schwarzsee 2' (nummer 6 op de pistekaart). Die zwarte piste begint bovenaan redelijk vlak, maar daarna zit er een knik in, waarop een steile ‘muur’ naar beneden volgt. De twee raakten al snel de controle kwijt. De moeder probeerde nog om de slee naar de zijkant te sturen. Daar sloegen ze aan hoge snelheid te pletter tegen een boom.

Taalprobleem

Het 8-jarige meisje was op slag dood, haar mama is nog steeds zwaargewond. “Ze waren boven aan die piste aan het sleeën, maar het was daar redelijk vlak”, vertelt vader Ciro Formisano. “We hadden niet door dat het gevaarlijk was.” De politie is een onderzoek gestart tegen de moeder van het meisje wegens nalatigheid. Ook tegen de beheerder van het skigebied loopt een onderzoek, omdat de waarschuwing enkel in het Duits was aangegeven en niet in het Italiaans.

62% van de bevolking in de autonome provincie Zuid-Tirol heeft Duits als voertaal. Ook het Italiaans (23%) en het Reto-Romaanse Ladinisch (4%) heeft een officiële status. De overige 10% van de bevolking heeft naast de drie voornoemde talen een andere moedertaal. Het slee-icoontje naast de verbodstekst op het bord, was blijkbaar ook erg klein afgebeeld. 

Bekijk ook:

Mountainbiker raast met meer dan 100 km/u van skipiste.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • an Vanautgaerden

    Groot verbodbord met slee en groot rood kruis er door verstaat iedereen ten eerste en daar naast ook nog in alle talen...kan ook in andere oorden gebeuren

  • René Lippeveld

    Ik beschouw het als een vreselijk tragisch ongeluk. Minder, veel minder borden wereldwijd, maar duidelijker. We horen het dagelijks en het blijft bij woorden. RIP

Lees meer