2 Rebellen van IS.
afp Rebellen van IS.

Moeders vragen kinderen in emotionele brief IS te verlaten

Een groep moeders die hun kinderen zag aansluiten bij de extremisten van Islamitische Staat (IS) doen gezamenlijk een poging hun kroost terug naar huis te bewegen. In een open brief op het internet roepen zij hun zonen en dochters op terug te komen: "Alsjeblieft, kom terug. Wij zullen niet opgeven, want wij zijn moeder voor het leven."

De vrouwen hebben zich verenigd in de groep 'Mothers for Life'. In hun brief melden zij dat de kinderen die naar Irak en Syrië vertrokken om daar te vechten met IS, zich moeten realiseren dat zij volgens de Islam hun ouders moeten eren en moeten voorkomen dat zij lijden. "We wachten op jullie terugkomst. Wij brachten jullie ter wereld. We houden van jullie, we koesteren jullie", schrijven ze.

"Iemand heeft jullie verteld, dat het leven hierna belangrijker is dan het leven nu, samen met je moeder. Dat je om dat leven te verdienen je moeder moest verlaten en dat je moest gaan vechten en je leven geven voor hun rechtvaardigheid. Maar wij, jullie moeders, vechten voor onze eer en rechtvaardigheid, voor ons samenzijn met jullie. Dat verdienden wij toen we jullie ter wereld zetten en opvoedden. En we verdedigen dit met ons leven", gaat de brief verder.

Canada
De Canadese Christianne Boudreau, moeder van Damian die vorig jaar in Syrië omkwam, zei eerder dat het idee van de vrouwen is om 'vuur met vuur te bestrijden'. Immers, IS maakt veelvuldig gebruik van sociale media om jongeren over te halen hun families te verlaten en naar Irak en Syrië te komen om daar te vechten. Nu doen de moeders hetzelfde: via sociale media laten zij hun stem horen.

Boudreau hoorde via de inlichtingendienst van haar land over de aansluiting van haar zoon bij IS. Na zijn dood sloot ze zich aan bij Mothers for Life.

De andere moeders zijn woonachtig in zeven landen, waaronder België, Canada, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten. Het netwerk is ook vraagbaak voor andere families die trachten hun kinderen terug naar huis te krijgen. Het project wordt geleid door het Duitse Instituut van Radicalisatie en Deradicalisate Studies (GIRDS) in Berlijn. Boudreau is een van de coördinatoren.

2 Still uit een propagandafilmpje van IS.
afp Still uit een propagandafilmpje van IS.

Lees meer