Mogelijk Italiaanse connectie bij Belgische al-Qaidacel

De Italiaanse anti-terrorisme-eenheid van de politie onderzoekt een mogelijke link tussen twee Belgen, onder wie een imam, die een maand geleden in Italië zijn opgepakt wegens illegale immigratie, en de verdachten die gisteren werden opgepakt voor vermoedelijk lidmaatschap van al-Qaida. Dat meldt het Italiaanse persagentschap Ansa.

Mohammed Atta
Imam Bassam Ayachi en een Belgisch staatsburger werden op 11 november opgepakt in de haven van Bari wegens illegale immigratie. In hun voertuig, dat vanuit Griekenland kwam, werden drie Palestijnen en twee Syriërs ontdekt. De imam heeft tijdens de ondervragingen zijn bewondering voor Mohammed Atta, leider bij de 9/11-aanslagen, niet onder stoelen of banken gestoken. Hij had zijn zesjarige zoon ook zo genoemd. Zijn zoontje was op het moment van zijn arrestatie bij hem en werd in een instelling geplaatst, aldus Ansa.

Geen verdere commentaar
Zowel de magistraat die belast is met het onderzoek, Roberto Rossi, als de Belgische ambassade weigerden verder commentaar te geven over deze zaak. Tijdens zijn bezoek aan New York zei minister van Binnenlandse Zaken Roberto Maroni dat de twee arrestaties te maken hadden met de acties tegen vermoedelijke terroristen in België. Ook hij weigerde echter meer details te geven. (belga/bf)

Lees meer