2 De Britse premier Boris Johnson moet morgen proberen het Lagerhuis te overtuigen van zijn deal.
Photo News De Britse premier Boris Johnson moet morgen proberen het Lagerhuis te overtuigen van zijn deal.

Mogelijk morgen dan toch helemaal geen brexit-stemming in Brits parlement

De kans bestaat dat de ultieme brexit-stemming morgen in het Britse Lagerhuis, waar het akkoord met de Europese Unie ter goedkeuring voorligt, uiteindelijk gewoon helemaal niet doorgaat. Dat blijkt uit de indiening van een amendement, dat brede steun krijgt in de Britse oppositie.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In het parlement ligt morgen een resolutie voor waarin de regering het parlement vraagt het brexit-akkoord dat Boris Johnson deze week met de EU sloot, goed te keuren. Maar of het zover komt, is vanavond plots twijfelachtig.

Waar draait het om? Enkele weken geleden nam de oppositie, die de meerderheid heeft in het parlement, een wet aan die Johnson verplicht om uitstel voor de brexit te vragen als de resolutie morgen niet wordt goedgekeurd. Maar in die wet zit een achterpoortje, blijkt nu: als de resolutie morgen wordt goedgekeurd, hoeft Johnson geen uitstel te vragen, maar is het nog altijd niet zeker dat alle nodige wetten om het akkoord te implementeren voor 31 oktober door het parlement geraken. Lukt dat niet, dan verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU toch nog zonder wettelijke regelingen.

2 Oliver Letwin.
AFP Oliver Letwin.

“Dat dit Huis de zaak heeft besproken”

Om dat te vermijden heeft een voormalig Conservatief parlementslid, Oliver Letwin, die enkele weken geleden samen met twintig partijgenoten uit de Tories is gezet, een amendement ingediend. En dat krijgt vanavond de steun van Labour en andere oppositiepartijen, waardoor de kans groot is dat het morgen wordt goedgekeurd. Het amendement verwijdert de tekst van de regeringsresolutie en zegt enkel “dat dit Huis de zaak heeft besproken maar zijn goedkeuring inhoudt tot alle implementatiewetten eerst zijn goedgekeurd”.

Het achterpoortje zou op die manier gesloten worden en Johnson zou morgenavond om uitstel voor de brexit moeten vragen, als hij zich tenminste aan de wet houdt. Als de nodige wetten op 31 oktober toch door het parlement geraken, vervalt dat uitstel dan.

Volgens The Guardian is het dan aan Johnson wat hij wil doen: eerst alle implementatiewetten laten goedkeuren in de hoop dat het akkoord daarna wel wordt goedgekeurd, of het uitstel aanvaarden en nieuwe verkiezingen uitschrijven, in de hoop die te winnen en zijn deal met meer steun door het parlement te krijgen.

Letwin zegt dat hij wel achter het akkoord staat, maar een accidentele brexit zonder akkoord te allen tijde wil vermijden. 

Het debat in het Lagerhuis start morgenochtend om 10.30 uur Belgische tijd.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • gunther Miechielssens

    Boris krijgt gewoon zijn zin. Dit waren manoeuvres om tijd te rekken om eindelijk van dit 'Europa' verlost te raken zonder akkoord. Slim land !

  • Joan Lute

    Met alle respect vind ik dat de EU nu duidelijk moet stellen dat het Britse circus lang genoeg heeft geduurd. Het VK is immers nooit van harte loyaal geweest met de EU en heeft altijd uitzonderingen geëist. Nu wordt het tijd dat de rekening vereffend wordt en ze de EU burgers schadeloos stellen voor het stupide Brits separatisme. Ook moeten onmiddellijk de grenzen met het VK hermetisch opgetrokken worden en laat ze sudderen in eigen sop.

Lees meer