2
UNKNOWN

Mohammed B. heeft geen spijt van moord op Theo van Gogh

Mohammed B. heeft geen spijt van de moord op Theo van Gogh in november 2004. Dat heeft hij geschreven in een brief van twee kantjes aan de Franse moslimbroederschap Sanabil. Hij schrijft in het Engels dat hij de afgelopen jaren niet één seconde verdriet heeft gehad van de keuzes die hij heeft gemaakt en het pad dat hij heeft gekozen.

De Nederlandse veiligheidsdienst AIVD is op de hoogte van de brief, aldus een woordvoerder. Wat B. zegt, is in lijn met wat hij tijdens zijn rechtszaak heeft verklaard over de moord op de filmmaker, die hij vanuit zijn radicaalislamitische motieven heeft gepleegd. Mohammed B. zit een levenslange straf uit in de extra beveiligde gevangenis in Vught.

Hij schrijft verder dat hij wel eens zijn zwakke momenten heeft gehad, maar dat hij nooit heeft getwijfeld aan de richting die hij is ingegaan. B. reageert met zijn schrijven op een brief die hij op 10 juni, de dag voordat hij zijn eigen brief dateerde, van Sanabil heeft ontvangen.

Allah en de profeet Mohammed worden in B's brief omstandig geprezen. "Hoe kunnen we treuren nu we in elke vezel van onze ziel en ons vlees het meest intense moment van vreugde in ons leven hebben meegemaakt, toen Allah ons op dit pad stuurde", aldus B. Hij vindt zichzelf, door Theo van Gogh te vermoorden, "waardig geworden in de ogen van zovele van zijn aanbidders". (anp/sps)

2 De vermoorde Theo van Gogh.
UNKNOWN De vermoorde Theo van Gogh.

Lees meer