3 Wyndham Lathem en Andrew Warren.
ap Wyndham Lathem en Andrew Warren.

Moord in Chicago was "seksuele fantasie" van Amerikaanse prof en Brit

De brutale moord op een 26-jarige kapper in Chicago blijkt een seksuele fantasie te zijn van de daders: een Amerikaanse professor en een Britse universiteitsmedewerker. Het plan was dat de twee daarna zelfmoord zouden plegen, maar dat gebeurde niet.

Professor Wyndham Lathem (43) had al enkele maanden online contact met Andrew Warren, een 56-jarige werknemer van de Oxford University. Ze beraamden samen via de chat plannen, waarbij ze eerst anderen zouden doden om daarna zelfmoord te plegen. Het leidde tot de erg gewelddadige moord op Trenton James Cornell-Duranleau op 27 juli. De kapper en vriendje van Lathem kreeg 70 messteken toegediend, op een zodanig gruwelijke wijze dat hij bijna onthoofd werd. De afschuwelijke details raakten bekend tijdens de hoorzitting gisteren in Chicago.

De twee daders waren eerst op de vlucht geslagen maar gaven zich acht dagen later alsnog vrijwillig aan bij de politie in Californië. Het kwam zodoende niet tot nog meer moorden.

De rechter oordeelde dat de twee in de cel moeten blijven in afwachting van hun proces en voorlopig niet op borg vrijkomen, omdat ze potentieel gevaarlijk zijn en het vluchtrisico groot is.

Filmen
Lathem, een gerenommeerde professor microbiologie aan de Northwestern University, betaalde het vliegtuigticket van Warren naar de States. Hij boekte niet ver van zijn eigen appartement een kamer voor hem op 26 juli, de dag voor de moord. Cornell-Duranleau was aan het slapen in het appartement van de prof, toen Lathem rond half vijf 's ochtends op 27 juli Warren binnenliet. Ze probeerden hun slachtoffer niet te wekken. Toen sloop Lathem met een mes van 15 centimeter naar Cornell-Duranleau en stak hem in de hals en in de borst. Lathem vroeg Warren alles te filmen met de gsm, maar die deed dat uiteindelijk niet. Het slachtoffer werd wakker en vocht terug.

Op vraag van Lathem probeerde Warren het geschreeuw van Cornell-Duranleau te stoppen. Hij sloeg hem met een zware lamp tegen het hoofd en ging dan twee keukenmessen halen om hem eveneens te steken. Het slachtoffer beet Warrens hand tijdens het gevecht. Zijn laatste woorden waren: "Wyndham, wat doe je?"

Videoboodschap
De twee moordenaars douchten en verlieten het appartement, ongeveer een uur nadat ze de dodelijke steekpartij waren begonnen. Ze huurden een auto en vluchtten weg. Lathem deed nog een bizarre donatie van 5.610 dollar in cash aan een goed doel in de naam van 'Cornell-Duranleau'. Ze reden terug naar Lake Geneva in Wisconsin en dertien uur na de eerste deed Lathem nog een tweede schenking - ditmaal van 1.000 dollar - uit naam van zijn slachtoffer. Lathem belde toen zelf anoniem naar de receptie van zijn flatgebouw om te melden dat er een misdaad had plaatsgevonden in zijn appartement. Hij nam ook een video op met een boodschap voor zijn vrienden en familie, waarin hij de moord bekende en zei dat hij "niet de persoon was die mensen dachten dat hij was".

De advocaat van Wyndham Lathem riep op om hem niet "meteen te veroordelen" en het gerecht zijn werk te laten doen. Hij verwees naar het "smetteloze burgerschap" van Lathem tot voor de moord en naar zijn belangrijke academische bijdrage in het onderzoek naar de bacterie die verantwoordelijk is voor de pest.

Morgen vindt de tweede hoorzitting plaats.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

3
ap
3
ap

Lees meer