6
REUTERS

Moordenaar van Trayvon Martin veilt pistool: "Stuk Amerikaanse geschiedenis"

De vroegere buurtwacht George Zimmerman veilt het pistool waarmee hij de ongewapende zwarte tiener Trayvon Martin doodschoot. "Uw kans om een stuk Amerikaanse geschiedenis te verwerven", schrijft Zimmerman op een veilingsite. De moord op Martin, in 2012, bracht destijds de zwarte gemeenschap in Amerika massaal op straat en leidde tot een nationaal debat. Bieden kan vanaf 5.000 dollar.

Zimmerman plaatste het zoekertje donderdag op GunBroker.com, en bieden kan beginnen vanaf 11 uur plaatstelijke tijd. Hij beschrijft het wapen als "het wapen dat gebruikt werd om mijn leven te verdedigen en de brutale aanval door Trayvon Martin te beëindigen". Hij voegt eraan toe dat het Amerikaanse ministerie van Justitie hem het wapen onlangs terugbezorgde, en dat het nog altijd werkt, "ondanks de pogingen van het ministerie van Justitie namens B. Hussein Obama om het onklaar te maken".

"Velen hebben al interesse getoond in het kopen en tentoonstellen van het wapen, waaronder het Smithsonian Museum in Washington D.C. Dit is een stuk Amerikaanse geschiedenis. Het was te zien in verschillende publicaties en in universiteitshandboeken. Er zijn al biedingen geweest, maar die waren om het pistool te gebruiken op een manier die me niet beviel."

Zimmerman voegde aan zijn zoekertje foto's van het wapen toe die gemaakt zijn tijdens zijn proces.

Zimmerman stelt voorts dat hij "trots is mee te delen dat een deel van de opbrengsten zal gaan naar de strijd tegen het geweld dat BLM (de groep Black Lives Matter, die protesteert tegen racistisch politiegeweld, red.) uitoefent op agenten" en naar "het beëindigen van de carrière van Angela Corey", zijn openbare aanklager en tegen "de antiwapenretoriek van Hillary Clinton".

De man eindigt zijn bericht met "je vriend, George M. Zimmerman" en "Si vis pacem, para bellum", Latijn voor "als je vrede wil, bereid je dan voor op oorlog".

Het Trayvon Martin fonds, dat na de dood van de tiener werd opgericht "om een eind te maken aan zinloos wapengeweld" wilde geen commentaar geven "op wat die persoon doet".

Zimmerman doodde Martin in februari 2012. Enkele minuten voor de moord belde Zimmerman naar de politie om een "echt verdachte man" te melden die "niets goeds van plan lijkt". De ongewapende Martin keerde op dat moment terug van een supermarkt. Na zwaar protest in heel Amerika werd Zimmerman alsnog aangeklaagd. Hij voerde aan dat hij handelde uit zelfverdediging, en werd vrijgesproken in juli 2013. In februari vorig jaar oordeelde een andere rechtbank dat er onvoldoende bewijs was om de man te vervolgen voor een haatmisdrijf.

6
Reuters
6
ap
6
Reuters
6
reuters
6 Trayvon Martin (links) en George Zimmerman.
AP Trayvon Martin (links) en George Zimmerman.

Lees meer