UNKNOWN

Morales aan winnende hand bij verkiezingen in Bolivia

De partij van de Boliviaanse president Evo Morales (MAS) heeft bij regionale verkiezingen in vijf van de negen departementen de overwinning behaald. De oppositie haalde het volgens voorlopige uitslagen in drie andere departementen.

Ongeveer de helft van de tien miljoen Bolivianen kon zijn stem uitbrengen bij de stembusslag die de gouverneurs en 337 burgemeesters aanduidt. Het waren cruciale verkiezingen voor de conservatieve oppositie, die de linkse Morales verwijt zich te bezondigen aan een vorm van absolutisme.
 
Het socialistische MAS van Morales is alvast de grootste in La Paz, Oruro, Cochabamba, Potosi en Chuquisaca. In het departement Pando ligt de oppositie voorlopig licht voor op de MAS (49,6 procent tegenover 48,8).
 
Berekeningen van de televisiegroep Unitel geven de oppositie een meerderheid in Santa Cruz, Beni en Tarija, regio's die zich sterk kanten tegen het beleid van Morales.
 
De officiële resultaten zijn pas binnen twee weken bekend. Morales liet twee weken geleden verstaan dat hij zeven van de negen departementen zou binnenrijven. Morales is ondertussen aan zijn tweede ambtstermijn bezig. Hij raakte op 6 december vorig jaar met 64 procent van de stemmen herverkozen. Zijn partij behaalde zo in het parlement een tweederdemeerderheid en kan dus de grondwet wijzigen en heel wat benoemingen doordrukken. (belga/vsv)

Lees meer