Kantoor van Mossack Fonseca in Panama
afp Kantoor van Mossack Fonseca in Panama

Mossack Fonseca sluit drie kantoren in belastingparadijzen

De Panamese belastingfirma Mossack Fonseca sluit zijn kantoren in Jersey, Gibraltar en het Britse Isle of Man. De beslissing komt acht weken na de publicatie van de zogeheten Panama Papers. Uit de gelekte documenten kwam naar voren hoe Mossack Fonseca de rijken der aarde helpt hun geld weg te stallen in belastingparadijzen.

Op Twitter zegt de belastingfirma het besluit te betreuren. Mossack Fonseca hield twintig jaar kantoor op deze locaties. Het bedrijf zegt wel de belangen van zijn cliënten te blijven dienen.

Voetballers, zakenlieden en staatshoofden brachten hun geld onder bij Mossack Fonseca om zo min mogelijk belasting te betalen.

Mossack Fonseca heeft veertig kantoren in dertig landen. In totaal werken meer dan vijfhonderd mensen voor de Panamese firma. Het bedrijf helpt stichtingen of andere juridische vehikels op te zetten namens zijn klanten en treedt vaak op als beheerder daarvan. Omdat dit gebeurt in belastingparadijzen blijft het voor de fiscus geheim waar de klanten van de firma hun geld stallen.

Vooral criminelen en belastingontduikers hebben alle belang bij geheimhouding. Maar ook politici en voetbalbestuurders, uit angst dat hun financiële strapatsen in de openbaarheid komen.

Lees meer