Het schip met ruim 700 vluchtelingen dobbert weer in open water.
REUTERS Het schip met ruim 700 vluchtelingen dobbert weer in open water.

Myanmar stuurt boot met 727 vluchtelingen terug naar volle zee

Myanmar stuurt een gepraaide vluchtelingenboot met 727 mensen aan boord terug naar volle zee. Zo wilden de mensen aan boord het, berichten de staatsmedia. De Myanmarese marine zou volgens het persagentschap AFP de boot escorteren naar Bengalese wateren. Het gaat om mensen uit Bangladesh en mogelijk ook Rohingya, een in Myanmar vervolgde moslimminderheid.

"Ze hebben het eiland Haigyi in de Irrawaddy-delta maandagmorgen verlaten", zei een lokale verantwoordelijke aan AFP, na enkele dagen zonder informatie over de opvangcondities van de 608 mannen, 74 vrouwen en 45 kinderen op deze marinebasis in het zuiden van Myanmar.

Presidentieel woordvoerder Ye Htut bevestigde het nieuws. "De marine houdt zich ermee bezig, we beschikken niet over bijzonderheden", zei hij.

De juiste origine van de migranten is niet duidelijk. De Myanmarese autoriteiten omschrijven de Rohingya als "Bengali", dus afkomstig van buurland Bangladesh niettegenstaande velen al generaties lang in Myanmar wonen, maar het staatsburgerschap hen geweigerd wordt. Wie eenmaal het land heeft verlaten, wordt bij terugkeer als illegale immigrant behadeld.

Sinds 2012 zijn 153.000 mensen uit Bangladesh en Myanmar gevlucht, zei Chris Lewa van de hulporganisatie Arakan Project dinsdag in Bangkok. De meesten willen via Thaliland naar Maleisië. Omdat Thailand in april de bendes mensensmokkelaars aanpakte, bleven vele boten op zee. Sinds begin mei zijn 1.800 mensen na een deels maandenlang verblijf op compleet overladen boten in Indonesië geland en 1.100 in Maleisië. In Myanmar kwamen er 2.400 weer aan land, de 727 inbegrepen, zei Lewa.

Lees meer