Turkse soldaten rusten uit bij de Syrische grens.
REUTERS Turkse soldaten rusten uit bij de Syrische grens.

Na Duitsland stopt ook Frankrijk met wapenleveringen aan Turkije

Frankrijk heeft zaterdag beslist de export naar Turkije stop te zetten van “oorlogsmateriaal dat ingezet kan worden in het noordoosten van Syrië”. De beslissing is een reactie op de militaire operatie die Turkije gestart is in Noord-Syrië tegen de Koerden. Eerder vandaag liet Duitsland weten eveneens te stoppen met de wapenlevering. 

“De beslissing gaat meteen in”, klinkt het in Frankrijk. Daarmee zit het land op dezelfde lijn als verschillende andere Europese landen. Zo maakte de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas eerder al bekend dat de bondsregering geen goedkeuring meer zal geven voor wapenleveranties aan Turkije. Die wapens kunnen volgens Maas in Syrië ingezet worden.

Duitsland leverde vorig jaar voor 242,8 miljoen aan wapentuig aan Ankara en dit jaar ging al voor 184,1 miljoen naar Turkije. Volgens Maas heeft Berlijn sinds 2016 een zeer afgebakende lijn als het gaat om levering van wapens aan Turkije. Toen was een offensief door Turkije in de Syrische regio Afrin aanleiding om de leveringen te verminderen.

De Vlaamse regering kondigde donderdag aan voorlopig geen beslissingen meer te nemen over aanvragen van Turkije voor de levering van goederen die mogelijk militair gebruikt kunnen worden. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer