Turkse soldaten rusten uit bij de Syrische grens.
REUTERS Turkse soldaten rusten uit bij de Syrische grens.

Na Duitsland stopt ook Frankrijk met wapenleveringen aan Turkije

Frankrijk heeft zaterdag beslist de export naar Turkije stop te zetten van “oorlogsmateriaal dat ingezet kan worden in het noordoosten van Syrië”. De beslissing is een reactie op de militaire operatie die Turkije gestart is in Noord-Syrië tegen de Koerden. Eerder vandaag liet Duitsland weten eveneens te stoppen met de wapenlevering. 

“De beslissing gaat meteen in”, klinkt het in Frankrijk. Daarmee zit het land op dezelfde lijn als verschillende andere Europese landen. Zo maakte de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas eerder al bekend dat de bondsregering geen goedkeuring meer zal geven voor wapenleveranties aan Turkije. Die wapens kunnen volgens Maas in Syrië ingezet worden.

Duitsland leverde vorig jaar voor 242,8 miljoen aan wapentuig aan Ankara en dit jaar ging al voor 184,1 miljoen naar Turkije. Volgens Maas heeft Berlijn sinds 2016 een zeer afgebakende lijn als het gaat om levering van wapens aan Turkije. Toen was een offensief door Turkije in de Syrische regio Afrin aanleiding om de leveringen te verminderen.

De Vlaamse regering kondigde donderdag aan voorlopig geen beslissingen meer te nemen over aanvragen van Turkije voor de levering van goederen die mogelijk militair gebruikt kunnen worden. 

11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Erwin Fiers

    En wapenfabrikant FN in Herstal? Dat ligt in Wallonië.Dus een federale kwestie.Regering van lopende zaken.Doe je mond open!Ik ben niet tegen wapenfabrikanten want Vlaanderen heeft er ook recht op.Maar oorlogszuchtige landen waaronder Turkije zou geen nieuwe wapens nog mogen krijgen.Erdoganneke zal wel ergens gaan zoeken.Een regelrechte psychopaat!!!

  • patrick geerinck

    oei straks moeten de turken met pijl en boog verderstrijden als ik dat hier zo hoor . vooruit de houtexport stoppen hebben ze geen pijlen. belachelijk gezever van de eu en usa .

Lees meer