4 Iets meer dan 10.000 “rode sjaaltjes” trokken door de straten van Parijs.
EPA Iets meer dan 10.000 “rode sjaaltjes” trokken door de straten van Parijs.

Na gele hesjes heeft Parijs nu ook rode sjaaltjes

Ongeveer 10.500 ‘rode sjaaltjes’ hebben vandaag in de regen in Parijs betoogd "om de democratie en de instellingen te verdedigen" tegenover het geweld van de ‘gele hesjes’. Het cijfer komt van de prefectuur van de politie. De optocht ging van de Place de la Nation tot aan de Bastille.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De betoging was door de organisatoren ‘Republikeinse mars van de vrijheden' gedoopt. De manifestanten scandeerden "Ja aan de democratie, nee aan de revolutie". Op een spandoek stond "Stop aan het geweld".

 Onder de betogers waren er heel wat sympathisanten van de La République En Marche (LREM), de partij van de Franse president Emmanuel Macron, van wie sommigen Franse vlaggen droegen en enkelen de Europese vlag.

Ze waren ingegaan op een oproep "van de zwijgende meerderheid die zich al tien weken thuis verschanst", dixit een ingenieur uit Toulouse, Laurent Soulié, die het initiatief nam voor de manifestatie.

Bij aankomst op de Place de la Bastille werden de betogers uitgejouwd door enkele tientallen ‘gele hesjes’ die op de trappen van de opera post hadden gevat onder twee spandoeken met daarop "Macron Destitution" (zet Macron af) en "Tout brûle déjà" (alles staat al in brand).

4 De ‘rode sjaaltjes’ brachten een spandoek met de slogan “Stop het geweld” mee.
AFP De ‘rode sjaaltjes’ brachten een spandoek met de slogan “Stop het geweld” mee.
4 De ‘rode sjaaltjes’ betoogden tegen het geweld van de ‘gele hesjes’.
AFP De ‘rode sjaaltjes’ betoogden tegen het geweld van de ‘gele hesjes’.
4 ‘Rode sjaaltjes' in de straten van Parijs.
EPA ‘Rode sjaaltjes' in de straten van Parijs.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Werner Ansoms

    Hier zou ook wel eens een ander kleurtje/symbooltje mogen buitenkomen om wat weerwerk te bieden aan die minderheid van klimaatactivisten die hun religie wil opdringen aan de zwijgende nuchtere meerderheid.

  • dani Mertens

    Mensen blijven maar spoken zoeken om te kunnen betogen. Blijkt een hype tegenwoordig.

Lees meer