Een laadpaal op de parking van provinciaal domein De Gavers.
Frank Eeckhout Een laadpaal op de parking van provinciaal domein De Gavers.

Na ‘moordstrookje’ voor Van Dale is ‘laadpaalklever’ woord van het jaar voor vereniging Onze Taal

Het Genootschap Onze Taal, een vereniging van liefhebbers van de Nederlandse taal, heeft de term 'laadpaalklever' uitgeroepen tot het Onze Taal-woord van 2018. De meeste stemmen (31 procent) werden door de taalvereniging (23.000 leden) uitgebracht op dit woord, dat daarmee het woord blokkeer-Friezen (13 procent) ruimschoots versloeg. Tien procent van de stemmers gaf de voorkeur aan vliegschaamte. De uitslag werd vandaag bekendgemaakt in het Nederlandse radioprogramma De Taalstaat (NPO Radio1). Laadpaalklever staat voor "de bezitter van een elektrische auto die onnodig lang een plek bij een laadpaal bezet houdt".

Het woord verwijst volgens directeur Vibeke Roeper van Onze Taal niet alleen naar de opkomst van de elektrische auto, maar laat ook op humoristische manier zien hoe mensen zo'n innovatie gebruiken om er een extra voordeeltje uit te halen: een gegarandeerde parkeerplek. 

Termen als gele hesjes, mooiweermoeheid, dividendbelasting, sleepwet en klimaatgekkie dongen vergeefs mee naar een topklassering.

In Vlaanderen werd eerder deze maand het woord 'moordstrookje' door uitgever Van Dale uitgeroepen tot het Woord van het Jaar. Het slaat op een fietspad dat vlak langs een weg ligt en daardoor zeer gevaarlijk is.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ramon Simon

    Ja moet je om 2 uur 's nachts opstaan om u auto te verzetten omdat hij opgeladen is. Zit je lekker op restaurant te eten moet je de wagen gaan verzetten. elektrisch rijden, opzouten ermee.

  • Eric Verschueren

    Pingpongkind……. prachtig gevonden!

Lees meer