De steekpartij vond plaats in het hoofdkantoor van de politie van Parijs.
Photo News De steekpartij vond plaats in het hoofdkantoor van de politie van Parijs.

Namen bekend van slachtoffers mesaanval in Parijs: “Al van kindsbeen af wilde Aurélie (39) bij de politie werken”

De 45-jarige dader Mickaël Harpon stak donderdag drie politieagenten en een bediende dood in het hoofdkantoor van de Parijse politie, vooraleer hij zelf werd doodgeschoten. Harpon werkte al sinds 2003 bij de politie in Parijs. Voorlopig wordt ervan uitgegaan dat een persoonlijk of een intern conflict aan de basis lag van het drama. De krant Le Parisien maakte vandaag de namen van de overleden slachtoffers bekend. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het eerste slachtoffer is Damien E., een 50-jarige politieagent die bij de inlichtingendienst van de Parijse politie werkte. De man, die twee kinderen heeft, werd aangevallen in zijn kantoor, zo meldt Le Parisien. Vervolgens ging de dader de 39-jarige agent Anthony L. te lijf met een mes. Ook hij is vader van twee kinderen. 

Het derde slachtoffer is Brice L. (38), “een vrijgezel zonder kinderen die een appartement deelde met een vriend in het zeventiende arrondissement van Parijs”, schrijft de Franstalige krant. Brice verloor zijn vader in de jaren negentig. Zijn moeder is ernstig ziek en verblijft in een ziekenhuis in het zuiden van Frankrijk. Zijn buren beschrijven hem als “vrolijk, aangenaam en discreet over zijn professionele activiteiten”. 

Aurélia T., 39 jaar oud en moeder van twee kinderen (5 en 8), is het vierde en het laatste slachtoffer van de moordenaar. De dader viel haar aan met een mes op de trap, waar ze overleed aan haar verwondingen. De bediende werkte bij de operationele dienst van de Parijse politie (DSPAP). “Al van kindsbeen af wilde ze bij de politie werken. Deze job betekende alles voor haar”, zegt haar grootmoeder Henriette. Haar man vond het werk van zijn kleindochter te gevaarlijk. 

Onderzoek

Het parket gaat onderzoek voeren naar “moord en moordpoging op een persoon met openbaar gezag in verband met een terroristische onderneming”, en ook voor “criminele terroristische samenzwering”. Harpon bekeerde zich achttien maanden geleden tot de islam. Bij een huiszoeking in zijn woning in Gonesse kwam voorlopig geen informatie aan het licht die erop wees dat de dader geradicaliseerd was.

Regeringswoordvoerder Sibeth Ndiaye benadrukte eerder aan Franceinfo dat er niet zomaar conclusies mogen getrokken worden. “Het is niet dat men een terrorist is, omdat men moslim is. Het feit dat men zich bekeert tot de islam is niet automatisch een teken voor radicalisering”. 

Motief

Voorlopig wordt ervan uitgegaan dat een persoonlijk of een intern conflict aan de basis lag van het drama. De vrouw van Harpon, die in hechtenis werd genomen, vertelde dat haar man ’s nachts zeer abrupt wakker was geworden. Mickaël had zijn vrouw verzekerd dat hij “stemmen” hoorde. Verder leek hij erg verward. Als dat klopt, kan dat een eerste aanwijzing zijn. 

Harpon werkte voor de inlichtingendienst, die zich bezighoudt met het verzamelen van informatie over jihadistische radicalisering in de Franse hoofdstad. Zijn omgeving reageert vol ongeloof op de gebeurtenissen. “Hij heeft me verteld over zijn gebrek aan professionele vooruitgang, als gevolg van zijn handicap”, vertelde een goede vriend van de dader die adjunct-secretaris van de moslimvereniging van Gonesse is aan AFP. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer