Nederland blijft asielzoekers terugsturen naar Griekenland

Nederland blijft asielzoekers terugsturen naar Griekenland als ze in dat land de Europese Unie zijn binnengekomen. Minister Ernst Hirsch Ballin en staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie zien geen aanleiding daarmee te stoppen. SP-Tweede Kamerlid Jan de Wit had daar wel om gevraagd. Aanleiding daarvoor was een kritisch rapport van het Europese Comité ter voorkoming van onmenselijke bestraffing (CPT) over wantoestanden in Griekse gevangenissen. Volgens de bewindslieden gaat het rapport niet over de inhoudelijke behandeling van asielverzoeken door de Griekse autoriteiten.

Verbeterde omstandigheden
Bovendien heeft de Griekse regering naar aanleiding van het rapport maatregelen genomen om de omstandigheden waaronder al dan niet illegale vreemdelingen vastzitten, te verbeteren. Noorwegen stuurt voorlopig geen asielzoekers meer terug naar Griekenland. Vanuit Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en België gebeurt dat nog wel, aldus Hirsch Ballin en Albayrak. Nederland heeft vorig jaar ruim dertig asielzoekers overgedragen aan Griekenland.

Schending mensenrechten
VluchtelingenWerk Nederland en Amnesty International riepen Albayrak vorige week nog op daarmee te stoppen, omdat Griekenland volgens hen de mensenrechten van asielzoekers schendt. Volgens de organisaties hebben ze daar nauwelijks mogelijkheden om asiel aan te vragen en krijgen ze vrijwel geen juridische bijstand.

Als ze illegaal zijn, moeten ze naar de gevangenis. Daar worden ze vaak mishandeld, stelden de organisaties. In verband met EU-afspraken moeten vluchtelingen de asielprocedure doorlopen in het land waar ze de EU zijn binnengekomen. (anp/adv)

Lees meer