6 Voor ons land wonen onder anderen koning Filip en Mathilde de viering bij.
ANP Voor ons land wonen onder anderen koning Filip en Mathilde de viering bij.

Nederland herdenkt de Slag om de Schelde 75 jaar geleden

In Terneuzen in Zeeland zijn vandaag vertegenwoordigers samengekomen van alle landen die in 1944 en 1945 hebben gevochten op Nederlands grondgebied. Ze herdenken er de Slag om de Schelde, een cruciale stap bij de Nederlandse bevrijding van de Duitse bezetter en een van de grootste militaire operaties in de Tweede Wereldoorlog. Voor ons land wonen onder anderen koning Filip en Mathilde de viering bij.

Een vloot van elf internationale marineschepen vaart zaterdag op de Westerschelde, waar voor ons land het fregat Louise Marie saluutschoten afvuurt. Een eerbetoon aan de aanwezige veteranen en de ongeveer 10.000 militairen en burgers die omkwamen bij het offensief.

Er wordt een monument onthuld en koning Willem-Alexander luidt in Terneuzen de belboei die 75 jaar geleden ook markeerde dat de vaarweg naar Antwerpen mijnenvrij was. Die vrije doorgang door de Westerschelde was het hoofddoel van de operatie, om via de bevrijde haven van Antwerpen troepen en materieel te kunnen aanvoeren op het Europese vasteland.

Maar de Duitsers hadden de oevers van de zeearm nog in handen. De Canadezen voerden 12.000 manschappen aan om de 86.000 Duitsers te verdrijven. De slag duurde bijna een maand, verwoestte Zeeuwse eilanden en kostte duizenden burgers en soldaten het leven. Pas op 8 november zegevierden de bevrijders.

De gouverneur-generaal van Canada, Julie Payette, geeft een toespraak tijdens de viering, net als Nederlands premier Mark Rutte. Die bedankt de vooral Canadese, Britse en Poolse soldaten voor hun opoffering. In de toespraak waarschuwt hij ook voor de ellende die komt met oorlog en tirannie.
"Voor de meesten onder ons abstracte begrippen", klinkt het. Rutte vraagt zich af "of we wel voldoende beseffen hoe bijzonder het is om te leven in een land dat al bijna 75 jaar vrij is van oorlog, tirannie en dwang".

In de haven van Terneuzen wordt zaterdag de hele dag feest gevierd met muziek, theater en een vloot- en vliegshow.

6
ANP
6
ANP
6
ANP
6 Ook Didier Reynders was van de partij.
BELGA Ook Didier Reynders was van de partij.
6 De slag vormde een cruciale stap bij de Nederlandse bevrijding van de Duitse bezetter.
ANP De slag vormde een cruciale stap bij de Nederlandse bevrijding van de Duitse bezetter.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Sierens

    Maar om nu het Belgische leger als helden uit te roepen,heb andere verhalen gehoord van ons grootouders en die hebben ze alle twee meegemaakt,en zeker ons koningshuis spant de kroon die vluchten toen naar!!!juist Duitsland .

  • andré mattheus

    Belgie blinkt weer uit door gebrek aan herdenkingen,is niet interessant genoeg voor de media.Het is nochtans een kans om te tonen dat de vorige generaties het niet op een gouden lepeltje hebben gekregen,en dat ze hun land na de oorlog zelf terug opgebouwd hebben,maar ja dat is ondertussen geschiedenis geworden.

Lees meer