Nederlands minister van Volksgezondheid Bruno Bruins  en minister van Onderwijs Arie Slob tijdens een persconferentie over aanvullende maatregelen in verband met het coronavirus. Alle scholen en de kinderopvang, horeca en sportclubs gaan van maandag 16 maart tot en met 6 april dicht.
ANP Nederlands minister van Volksgezondheid Bruno Bruins en minister van Onderwijs Arie Slob tijdens een persconferentie over aanvullende maatregelen in verband met het coronavirus. Alle scholen en de kinderopvang, horeca en sportclubs gaan van maandag 16 maart tot en met 6 april dicht.

Nederland sluit kinderopvang en scholen vanaf maandag tot en met 6 april, ook horeca moet dicht

Alle scholen en de kinderopvang in Nederland gaan van maandag tot en met 6 april dicht. Wel wordt opvang geregeld voor kinderen van mensen die in cruciale sectoren werken, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg of bij hulpdiensten. Dat heeft minister van Onderwijs Arie Slob bekendgemaakt. Ook alle horeca in Nederland gaat dicht tot en met 6 april. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Vrijdag klonk er nog luidde kritiek toen het besluit om de scholen open te houden bekrachtigd werd. Dit weekend liep de druk op, en vandaag werd dan ook in overleg met met medisch specialisten en het Rijksinstituut voor volksgezondheid en Milieu (RIVM) besloten bijkomende maatregelen te nemen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. 

Volgens minister van Onderwijs Arie Slob werd duidelijk dat veel scholen de deuren niet meer konden openhouden en is daarom alsnog besloten tot een algemene sluiting van kinderopvang en scholen. Leraren hadden zoveel afwezige kinderen dat het lastig was fatsoenlijk les te geven. Ook moesten veel groepen naar huis omdat de leerkrachten met verkoudheidsklachten ook zelf niet voor de klas mochten. “We beseffen dat we veel vragen van de mensen die in kinderopvang en onderwijs werken. Het zijn ingrijpende tijden. Er is veel waardering en respect voor wat ze al hebben gedaan. Waar mogelijk zullen we ze ondersteunen in wat we nog van ze vragen”, aldus Slob.

De scholen blijven tot en met 6 april gesloten. In die drie weken komt er in de provincie Brabant een onderzoek naar de besmettingsrisico’s van jongeren. Die informatie wordt meegenomen in het besluit over wat er na 6 april gaat gebeuren.

Horeca dicht vanaf 18 uur vanavond

Ook de horeca gaat vanaf 18.00 uur vanavond dicht tot en met 6 april, maakt minister van Volksgezondheid  Bruno Bruins bekend. Dat geldt ook voor onder meer sportclubs- en kantines. Ook allerlei andere instellingen waar veel mensen samenkomen zoals sportclubs, fitnesszalen, coffeeshops en sauna’s moeten de deuren sluiten. Mensen kunnen nog wel gewoon boodschappen doen in supermarkten, maar Bruins roept Nederlanders ook daar op afstand te houden. “Als richtlijn, hanteer ongeveer anderhalve meter.”

Bruins deed ook een oproep aan de bevolking, een die premier Rutte eerder deze week al deed. “Ga niet hamsteren. Het is niet nodig. Er is genoeg voor iedereen, maar hamsteren veroorzaakt problemen voor de supermarkten.”

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bern Vermeulen

    Overal kunnen ze de scholen sluiten, en ook de kinderopvang, hier in Belgie durft men niet omdat verplegend personeel zou thuis blijven voor de kinderen, en hoe doen ze dat dan in Nederland, 1 van de twee zal gelijk hebben ik hoop oprecht dat Belgie voor de zoveelste keer de bal niet zal misgeslagen hebben.

  • Hubert Wouters

    Zeer positief vanwege de Nederlandse overheid. Zij die hun zo noodzakelijke dagelijkse pintjes willen drinken zullen dat thuis moeten doen.

Lees meer