De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra.
ANP De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra.

Nederland trekt ambassadeur in Turkije officieel terug

Nederland trekt zijn ambassadeur in Turkije officieel terug nu gesprekken met Ankara over het conflict tussen beide landen nog geen oplossing hebben opgeleverd. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. De relaties raakten vorig jaar verzuurd in aanloop naar het referendum over een uitbreiding van de macht van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Volgens het Nederlandse buitenlandministerie is er "vooralsnog geen zicht op normalisatie van de bilaterale betrekkingen". De Nederlandse ambassadeur Kees van Rij had al sinds vorig jaar maart geen toegang tot Turkije.

"De recente gesprekken boden een kans voor Turkije en Nederland om weer nader tot elkaar te komen, maar we zijn het niet eens geworden over de manier waarop normalisatie zou moeten plaatsvinden", zegt minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken.

"Nazisme en fascisme"

De relatie tussen Den Haag en Ankara kwam in maart vorig jaar zwaar onder druk te staan. Twee Turkse ministers wilden in Nederland campagne voeren voor een Turks referendum, tegen de zin van Nederland. Het vliegtuig met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken mocht niet landen en de Turkse minister van Familiezaken moest het land onder politiebegeleiding verlaten.

Turkije eiste excuses van Nederland en de Nederlandse ambassadeur mag sindsdien niet terugkeren naar zijn post in Ankara. President Erdogan beschuldigde Nederland onder meer van nazisme en fascisme.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat zolang Nederland geen ambassadeur in Turkije heeft, Den Haag ook geen nieuwe Turkse ambassadeur in Nederland zal toestaan. "Deze boodschap is aan de Turkse zaakgelastigde in Den Haag overgebracht. Hiermee is ook een pauze in de gesprekken met Turkije gekomen", aldus het ministerie.

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Diederik Damen

    Overschot van gelijk, we hoeven niet alles te pikken wat die gek daar in Turkije raaskalt. Ook zeer goed dat we de Turkse ambassadeur retour sturen, laat ze eerst maar is onze waarden leren respecteren, kunnen we daarna misschien nog is kijken of we eventueel weer vertegenwoordigt willen zijn in dat land

  • Tarik Akan

    Pff, Nederland moet ook eens laten zien dat het leeft. De ambassade is reeds een jaar onbemand, nu komen ze hiermee ook nog eens op het nieuws.

Lees meer