Foto ter illustratie
ANP XTRA Foto ter illustratie

Nederland zet Syrische spion het land uit: “Een gevaar voor de samenleving”

Een Syriër die in Duitsland heeft gespioneerd voor de Syrische staatsveiligsheidsdienst moet Nederland uit, waar hij asiel had aangevraagd. Tegen hem is ook een inreisverbod van tien jaar ingesteld. Dat heeft de rechtbank in het Nederlandse Middelburg besloten, de uitspraak is vandaag gepubliceerd.

De man was in 2017 zijn vrouw en kinderen, die al in Nederland verbleven, vanuit Duitsland achterna gereisd. Volgens de rechter speelde hij tijdens zijn verblijf in Duitsland informatie door aan de Syrische veiligheidsdienst over Syrische oppositieleden die in dat land verbleven.

Het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid stelt dat de Syrische dienst op grote schaal arrestaties verrichtte en zich schuldig maakte aan marteling. Volgens het gerecht vormt de man een gevaar voor de openbare orde en veiligheid in Nederland.

Op grond van het Vluchtelingenverdrag van de Verenigde Naties krijgen personen niet de status van vluchteling als ze een oorlogsmisdrijf hebben begaan of een misdrijf tegen de vrede of tegen de menselijkheid.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jef Heffens

    10 jaar voor iemand die er staatsgevaarlijke praktijken op nahoud. Dat is pas weer europese naïviteit. Die moet je 10 jaar vastzetten en daarna nooit nog toegang tot Europees grondgebied geven. Met een beetje eerlijkheid zou Nederland hem ook mogen uitleveren aan Duitsland.

  • Hugo BAVRE

    10 jaar? Waarom niet levenslang? Onschuldige mensen weren gearresteerd en gefolterd!

Lees meer