De man zou onder meer 32.500 xtc-pillen verkocht hebben. De drugs werden verstuurd via de post.
ANP De man zou onder meer 32.500 xtc-pillen verkocht hebben. De drugs werden verstuurd via de post.

Nederlander die drugs verkocht op dark web vliegt voor 5 jaar in gevangenis

Een 49-jarige man uit het Nederlandse Twente is vandaag veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Hij verkocht op grote schaal drugs via het dark web. Die werden via de post naar de klanten verstuurd. De opbrengsten zou hij hebben witgewassen via virtueel geld. 

De man bezat ook een wapen. De rechtbank in Rotterdam wil dat hij een bedrag van ruim 350.000 euro aan inkomsten inlevert. Daarnaast raakte hij een zwarte BMW 550i X-Drive en twee Mini Coopers kwijt. Het Openbaar Ministerie had 6 jaar gevangenisstraf geëist.
Zijn 50-jarige vrouw werd veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, voor betrokkenheid bij witwassen. Ze werd vrijgesproken van drugshandel en wapenbezit en hoeft ook geen geld in te leveren. Tegen haar had de aanklager 4 jaar gevangenisstraf geëist.

De man wordt verantwoordelijk gehouden voor het dealen van 32.500 xtc-pillen, 2 kilo MDMA, 65 gram cocaïne en ongeveer duizend doses lsd. Hij bood die aan op het dark web, het verborgen deel van het internet.

Anoniem

Hij kocht de drugs zelf in Nederland en verkocht die door in Duitsland. Dat gebeurde in een pand net over de grens in Nordhorn. Hij liet zich betalen in bitcoins. Als de man en de vrouw dat virtuele geld verkochten, lieten ze iemand anders de euro's opnemen. Ook lieten ze de euro's op een prepaid betaalkaart zetten. Zo hoopten ze volledig anoniem te blijven.

De bestelde drugs gingen per post naar de klanten. Tijdens het onderzoek werden 230 van zulke postpakketten onderschept. Op één dag in september 2017 haalden rechercheurs bijvoorbeeld 36 enveloppen met drugs uit brievenbussen.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer