2 De opgepakte Nederlander.
Screenshot MBC Masr De opgepakte Nederlander.

Nederlander in Egypte opgepakt voor ‘spionage’ met drone aan zijn hotel

Een Nederlander zit vast in Egypte omdat hij in Caïro met een drone opnames zou hebben gemaakt. De 43-jarige Pieter Bas H. werd vandaag getoond op de Egyptische televisie waar hij, ietwat zenuwachtig ogend, een ‘bekennende’ verklaring aflegde. 

Pieter Bas H. (43) zou vanochtend met zijn drone opnames hebben gemaakt van het hotel waar hij verbleef. Hij zegt dat hij werd gezien door een hotelmedewerker, die zei dat dit verboden was en dat hij nu grote problemen had. Daarop zou de Amsterdammer de drone uit de lucht hebben gehaald en terug naar zijn hotelkamer zijn gegaan. Enkele uren later werd hij daar opgepakt door politieagenten en meegenomen naar het politiebureau. 

“Spionage”

Volgens de politie wordt de Nederlander verdacht van spionage en het heimelijk filmen van protesten die momenteel plaatsvinden tegen de huidige regering. In de nieuwsuitzending kwam niet alleen H. vol in beeld maar ook zijn paspoort en persoonlijke bezittingen zoals bankbiljetten die in beslag zijn genomen. Egyptische media melden dat de Nederlander het ‘doelbewust registreren’ van de protesten van boven op het dakterras van zijn hotel inmiddels zou hebben toegegeven. Onbekend is of H. dat uit eigen beweging heeft gezegd of tot die verklaring is gedwongen. 

Gevangenisstraf

Het lijkt er, afgaande op de korte verklaring die H. op de televisie gaf, dat hij als toerist filmde en niet bekend was met de strenge regels voor vliegen met drones boven de stad. Mocht de Nederlander worden veroordeeld, dan riskeert hij een gevangenisstraf van maximaal twee jaar. Voor spionage gelden langere straffen. De presentator van het programma sprak schreeuwend over ‘ernstige misdrijven’. 

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland stelt dat er navraag is gedaan bij de Egyptische autoriteiten om het bericht over H. te bevestigen. Ook is er volgens het ministerie contact met de familie van de man.

Behalve de Nederlander zijn vanmorgen trouwens ook twee Turken en drie Jordaniërs in Caïro opgepakt. Ook hun identiteitsbewijzen werden door de staatszender aan het publiek getoond. In Egypte zijn sinds het weekend meer dan 1.100 mensen aangehouden vanwege protesten tegen president Abdel Fatah al-Sisi. De demonstraties begonnen afgelopen vrijdag in Caïro.

In het reisadvies voor Egypte van het Nederlandse ministerie wordt mensen afgeraden om opnames te maken van demonstraties, overheidsgebouwen of strategische plekken.

2 Protest in Caïro.
REUTERS Protest in Caïro.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Michael Vandamme

    Wie gaat er nu naar zo een achterlijke landen. Het enige wat je daar kan doen is aan het zwembad liggen en je volvreten met middelmatig buffet eten. De piramides zijn vast wel de moeite maar dan hebben we het ook al gehad voor de rest.

  • Kris D'hooghe

    Dat komt ervan van naar landen tegaan waar mensenrechten niet bestaan.toeristen trekken naar dat soort landen voor de goedkoop,

Lees meer