2 Immigratie-baas luitenant-generaal Sompong Chungdang (c) vorige week na de arrestatie van een 55-jarige Duitser die het lichaam van een 77-jarige landgenote in een kanaal zou hebben gedumpt. In eigen land werd de man gezocht voor fraude.
Hollandse Hoogte / EPA Immigratie-baas luitenant-generaal Sompong Chungdang (c) vorige week na de arrestatie van een 55-jarige Duitser die het lichaam van een 77-jarige landgenote in een kanaal zou hebben gedumpt. In eigen land werd de man gezocht voor fraude.

Nederlander verbannen uit Thailand, autoriteiten waarschuwen toeristen voor strengere handhaving

Een 46-jarige Nederlander is in Thailand gearresteerd omdat zijn visum was verlopen. Na het betalen van een boete of het uitzitten van een celstraf zal hij het land worden uitgezet. De arrestatie van Alexander de R. is een van een reeks voorbeelden waarmee de Thaise overheid wil laten zien dat ze streng optreedt tegen toeristen die de regels overtreden.

Dit gebeurt om het almaar toenemende toerisme naar het Aziatische land te beschermen, zo verklaarde Immigratie-baas luitenant-generaal Sompong Chingduang tegenover Thaise media. Hij waarschuwde buitenlandse toeristen dat zijn diensten een hernieuwde handhavingscampagne zijn begonnen tegen buitenlanders die de Thaise wetgeving overtreden. “Dit is nog maar het begin’’, zei hij dreigend.

Alexander de R. werd maandag bij Big Tree Village, een populair resort op het eiland Koh Samui, gecontroleerd door agenten van de immigratiepolitie. Die ontdekten dat zijn visum sinds 21 juli was verlopen. De Nederlander was het land in juni binnengekomen vanuit buurland Maleisië. Hij werd ingerekend en overgedragen aan de politie in Bor Phut. Dat gebeurde nadat de veertiger publiekelijk te kakken was gezet voor de media. Daarbij verborg hij zijn gezicht achter een bundel papier. 

Na de juridische procedure tegen hem – visumoverschrijding geldt als een misdrijf – zal hij een boete opgelegd krijgen of een gevangenisstraf moeten uitzitten. Vervolgens zal de immigratiepolitie hem het land uitzetten met het verbod om de komende vijf jaar terug te keren. De handhaving van dat verbod is vrij gemakkelijk, omdat de grensposten zijn uitgerust met biometrische apparatuur die vingerafdrukken en gezichten herkent.  

Tweede Nederlander

Alexander de R. was de tweede Nederlander in korte tijd die in Thailand werd gearresteerd. Begin oktober gebeurde dat met een Nederlander die in Koh Samui woonde. Hij was aan de hand van bewakingsbeelden ontmaskerd als de man die een computerspel had gestolen uit een winkel op buureiland Koh Tao. 

Een dag voor de arrestatie van Alexander de R. nam de immigratiepolitie op het eiland Koh Pha Ngan een Nigeriaans staatsburger in hechtenis. De 36-jarige Ezizhe C. bleek geen geldig reis- of identiteitsdocument te hebben dat zijn verblijf in Thailand rechtvaardigde. Het paspoort van de Afrikaan was sinds 28 september verlopen.   

Focus op populaire eilanden

De focus van de nationale campagne lijkt volgens Thaise media voorlopig te liggen op het zuiden van het land, met name op de bij westerse toeristen populaire eilanden Koh Samui, Koh Pha Ngan en Koh Tao. Vorige week werden ook al enkele buitenlanders gearresteerd die zich schuldig hadden gemaakt aan allerhande misdrijven. 

De meest spraakmakende arrestatie was die van Italiaan Naomi C. Hij werd op 23 oktober opgepakt voor drugshandel nadat in zijn woning op Koh Phangan drugs waren gevonden. De huiszoeking en arrestatie volgden op de onderschepping van 500 xtc-pillen door de Thaise politie, een paar dagen eerder. Op het ogenschijnlijk doodgewone pakketje stond zijn naam als geadresseerde. Het was hem toegestuurd vanuit Nederland. 

2 Koh Samui.
KOS Koh Samui.

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • andre Dewilde

    Zo moét dat. Geen gepamper.

  • Hubert Wouters

    Toeristen denken dat ze alles mogen en passen zich nergens aan. Het zijn dezelfden die willen dat anderen zich aanpassen in hun land.

Lees meer