Area 51 trekt veel toeristen aan.
AP Area 51 trekt veel toeristen aan.

Nederlanders na arrestatie bij Area 51: “We zitten vast omdat we YouTubers zijn”

De Nederlandse YouTuber Govert Sweep (21), die op dit moment samen met Ties Granzier (20) vastzit in de Verenigde Staten, heeft in een interview met de Amerikaanse website KTNV verklaard dat ze op zoek waren naar “een goede uitkijkplek”. De twee jongens werden gisteren gearresteerd omdat ze het zwaar beveiligde Area 51 in Nevada hadden betreden.

Ook zegt Sweep, gehuld in oranje jumpsuit, in het interview dat hij denkt dat hij en Ties zijn vastgezet omdat ze veel camera-apparatuur in de auto hadden, om daarmee YouTube-filmpjes te maken.

“We bevonden ons op verboden terrein, maar we waren niet de enigen daar. En toch zitten wij hier nu vast. Terwijl het volgens mij maar een klein vergrijp is”, vertelt de Nederlander via FaceTime aan een verslaggever van KNTV Las Vegas, een lokale nieuwsomroep in Vegas.

De twee Nederlandse jongens zitten sinds gisteren vast in het Nye County Detention Center, op zo’n honderd kilometer van Las Vegas. Ze werden door de lokale politie aangetroffen op Area 51, een militair gebied in de staat Nevada waar je zonder de juiste papieren niet mag komen. De twee hebben allebei een goedlopend YouTube-kanaal en hadden hun huurauto volgeladen met videoapparatuur, waaronder een drone. Volgens Sweep is al die apparatuur de reden dat ze nog steeds vastzitten. Ook zegt hij dat de politie een deel van de door hen gemaakte beelden meteen gewist heeft. Ook is de apparatuur in beslag genomen.

Uitkijkpunt

Area 51 staat erom bekend dat mensen beweren er aliens gezien te hebben. Tegen de verslaggever van KTNV vertelt Sweep: “We waren enkel op zoek naar een mooi uitkijkpunt om naar het gebied te kijken. We hadden niet de intentie om het verboden gebied te betreden.”

Ook vertelt Sweep dat hij en Ties niet van plan waren mee te doen aan het geplande evenement om het afgesloten gebied met een enorme groep mensen te bestormen. Dat evenement staat gepland op 20 september en kreeg deze zomer veel media-aandacht. Sweep geeft wel toe dat alle aandacht de reden is geweest dat hun interesse in het gebied werd gewekt. “Maar we hebben een retourticket op 19 september, dus we zijn 20 september, op de dag van de geplande bestorming, helemaal niet meer in de Verenigde Staten.”

Rechter

Hoe lang de twee jongens nog in de Amerikaanse gevangenis moeten blijven, is niet bekend. In het interview vertelt Sweep dat zij vanmorgen lokale tijd al voor de rechter moesten verschijnen, maar dat het elke keer werd uitgesteld.

“De actie van deze jongens is ontzettend dom, stupide en baldadig’’, oordeelt de Nederlandse FVD-leider Thierry Baudet. “Ze verdienen bestraffing, maar ze waren niet van plan om de VS te schaden.’’ De jongens riskeren zes maanden celstraf voor hun actie. “Nederland moet zich daarom inzetten om de jongens zo snel mogelijk naar Nederland te halen.’’

Bekijk ook: Zorgen over ‘bestorming Area 51'

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Eric Grosemans

    @ chris delanghe, er worden daar testen gedaan met nieuwe militaire vliegtuigen. Nogal logisch dat ze liever niet hebben dat jan en alleman daar het fijne van weten. Hoe zou je zelf zijn? Ze hebben liever dat iedereen in hun ufo verhaal trapt, dan dat er militaire geheimen gelekt worden.

  • Dean pauwels

    ze zitten 6 maanden vast

Lees meer