Archiefbeeld van beveiligde auto's bij de rechtbank op Schiphol voor een zitting in het grote liquidatieproces.
ANP Archiefbeeld van beveiligde auto's bij de rechtbank op Schiphol voor een zitting in het grote liquidatieproces.

Nederlands gerecht blundert voor derde (!) keer: opnieuw foto's van kroongetuige verspreid in dossier Mocro-maffia

Opnieuw heeft het Nederlandse gerecht geblunderd door een foto van kroongetuige Nabil B. op te nemen in het strafdossier. Dat heeft het Openbaar Ministerie vanmiddag zelf bekend gemaakt. Het gaat volgens het OM om dezelfde foto die al twee keer eerder per ongeluk opdook in het digitale dossier, dat is verstrekt aan advocaten en rechters die betrokken zijn bij het grote liquidatieproces tegen ‘Mocro-maffiakopstuk’ Ridouan Taghi.

Nabil B. is kroongetuige tegen de vermeende criminele organisatie rondom de inmiddels aangehouden Ridouan Taghi. Nadat de Utrechtse crimineel in januari 2017 overliep naar het gerecht veranderde zijn leven: hij kwam in een zeer streng beveiligingsprogramma terecht. Dat bleek niet genoeg: een week nadat bekend werd dat hij kroongetuige was geworden, werd zijn broer Reduan als vergelding vermoord. In september werd ook zijn advocaat Derk Wiersum vermoord. Nabil B. heeft 41 verklaringen afgelegd over de organisatie van Taghi, die wordt verdacht van vijf onderwereldmoorden en een fors aantal moordpogingen.

Balen

Het OM zegt stevig te balen van de fout, die nu al voor de derde keer is gemaakt. “Binnen het Landelijk Parket wordt de gemaakte fout hoog opgenomen en grondig onderzocht. De gang van zaken maakt het noodzakelijk de werkwijze rond het samenstellen van (digitale) strafdossiers opnieuw tegen het licht te houden en aan te passen,” klinkt het in een persbericht. Volgens het OM gaat het om dezelfde foto die al eerder per ongeluk in het strafdossier terecht kwam. Om de fout te herstellen is vandaag aan de rechtbank en de betrokken advocaten gevraagd de desbetreffende gegevensdrager te ruilen voor een exemplaar zonder foto van Nabil B.

Het is dus niet de eerste keer dat het OM in verlegenheid wordt gebracht. Tijdens een inleidende zitting in het Marengo-proces was Nabil B.  zelfs kort te zien in de rechtbank. Dat is hoogst opmerkelijk, omdat Nabil B. juist alleen zichtbaar zou moeten moeten zijn voor de rechters en procureurs. En zelfs zij zien Nabil B. dan alleen in een vermomming.  De kroongetuige had op dat moment via een videoverbinding contact met de voorzitter van de rechtbank. Via één van de camerastandpunten was B. te zien op het beeldscherm in de zittingszaal, dat werd uitgezonden in de perskamers. Het duurde zo’n minuut, daarna ging de verbinding op zwart. 

Taghi

Het strafproces met de naam ‘Marengo’ wordt over twee weken weer hervat. Ridouan Taghi zal dan voor het eerst aanwezig zijn. De vorige week opgepakte Said Razzouki, de andere hoofdverdachte, zal daar nog niet bij aanwezig zijn. Colombia moet hem eerst nog uitleveren aan Nederland.

Lees ook: ‘Mocro maffiakopstuk’ Ridouan Taghi opgepakt in Dubai
Lees ook: Dit is de lange lijst van beschuldigingen tegen Ridouan Taghi
Lees ook: Na arrestatie kopstuk Nederlandse Mocro-maffia: Antwerps gerecht wil nu ook in Dubai achter drugsverdachten aan

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer