Geert Wilders.
PHOTO_NEWS Geert Wilders.

Nederlands parket vervolgt Wilders voor discriminatie

Het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland gaat PVV-leider Geert Wilders vervolgen wegens discriminatie. Dat heeft het OM vandaag bekendgemaakt.

Het OM verdenkt Wilders van aanzetten tot haat en discriminatie. Dat vanwege zijn 'minder Marokkanen'-uitlatingen in maart. Er kwamen meer dan 6.400 aangiften binnen.

Tijdens een campagnebezoek aan het Haagse stadsdeel Loosduinen op 12 maart zei Wilders dat Den Haag "een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen" zou moeten worden. Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen een week later vroeg Wilders de zaal met PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde "minder, minder, minder", waarop Wilders zei: "Dan gaan we dat regelen".

Wilders werd in oktober als verdachte aangemerkt en begin december verhoord. Het OM zei eerder al dat vervolging in de rede zou liggen.

"Onbegrijpelijk"
Wilders vindt het besluit van het OM "onbegrijpelijk". Dat verklaarde hij tegenover het Nederlandse persbureau ANP. "Ik heb gezegd wat miljoenen mensen denken en vinden. Voor de tweede keer wil men blijkbaar afrekenen met iemand die de waarheid spreekt. Het is een gotspe dat ik me daarvoor voor de rechter moet verdedigen. Het OM zou zich bezig moeten houden met het vervolgen van jihadisten in plaats van mij", aldus Wilders. "De PVV is de grootste in de peilingen. Dat bevalt de elite blijkbaar niet", voegde hij eraan toe.

Eerder deze maand werd Wilders in opdracht van het OM verhoord door de Rijksrecherche. Toen zei hij al dat hij niets terugneemt van de 'minder Marokkanen'-uitlatingen die hij in maart deed, omdat hij vindt dat hij niets verkeerd heeft gezegd. Als het OM hem vervolgt, is dat "politiek gemotiveerd", zei hij.

Wilders benadrukt altijd dat hij zich verzet tegen de "gewelddadige totalitaire ideologie - de islam - die dood en verderf zaait". Hij vindt dat het voor hem als gekozen politicus zijn taak en zijn plicht is om de gevaren van onder meer de "massa-immigratie en de voortschrijdende islamisering" te benoemen. De PVV-leider zegt dat hij niet discrimineert en geen haat zaait of daartoe aanzet.

Ik heb gezegd wat miljoenen mensen denken en vinden

Geert Wilders

Lees meer