News United/Dennis Bakker

Nederlandse advocaat zwaargewond nadat hij wordt beschoten vanuit rijdende auto

Philippe Schol (43), een advocaat uit het Nederlandse Enschede is vanmorgen beschoten in Gronau, een Duitse stad die grenst aan het Nederlandse Enschede. Het slachtoffer liep er op straat rond, toen hij vanuit een rijdende auto werd beschoten. De Nederlander raakte zwaargewond.

Het slachtoffer is met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De man was nog wel bij bewustzijn, stelt de woordvoerder. Over de exacte verwondingen is nog niets bekend, maar ten minste één kogel raakte het been van het slachtoffer. De politie gaat uit van een gerichte actie tegen de advocaat. “Er moet een relatie tussen dader en slachtoffer zijn”, aldus de politie. 

De advocaat was zijn hond aan het uitlaten, zoals hij elke ochtend doet. Een getuige laat weten drie schoten te hebben gehoord. “We zoeken met man en macht naar de vluchtauto”, meldt een woordvoerder van de Duitse politie. Het gaat om een witte auto met Nederlandse nummerplaat. In het voertuig zaten volgens de politie meerdere mensen.

De schietpartij gebeurde op enkele honderden meters over de grens bij Glane, aan de Losserstraße. De grens bij Glane is afgesloten door de Nederlandse politie. De toedracht van het schietincident is nog onduidelijk.

Zowel de Duitse als Nederlandse politie hebben de jacht geopend op de vluchtauto. “We roepen mensen met klem op om uit te kijken naar het voertuig”, aldus de Duitse politie. De Nederlandse politie laat weten “in nauw contact te staan met de Duitse politie”.

Ernstig bedreigd

De neergeschoten advocaat trad vaak op als curator in faillissementen en werd volgens betrouwbare bronnen al geruime tijd ernstig bedreigd. Zo houdt de aanslag volgens de Nederlandse krant De Telegraaf vermoedelijk verband met de werkzaamheden die hij vorig jaar als curator had in het faillissement van een sportschool in Losser. Dit zegt de deken van advocaten in Overijssel, Carl Luttikhuis. “We kunnen het niet met zekerheid stellen, maar uitsluiten doen we het ook niet”.

Begin vorige maand had bij dezelfde sportschool een schietincident plaats. “Dat was op dezelfde dag dat de sportschool vorig jaar failliet ging”, aldus Luttikhuis. “In oktober vlogen daar de kogels door de ramen. Naar aanleiding daarvan hebben wij als orde van advocaten procedures in werking gesteld om de heer Schol te beveiligen.” De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) werd op de hoogte gesteld waarna Schol enige tijd persoonsbeveiliging kreeg. 

Derk Wiersum

De Enschedese advocaat is de tweede strafpleiter die dit jaar slachtoffer is van criminelen. In september van dit jaar werd Nederland opgeschrikt door de moord op advocaat Derk Wiersum (43), die kroongetuige Nabil B. bijstond. Wiersum werd doodgeschoten toen hij zijn woning in Amsterdam verliet. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Kelly Elle

    Dit is verschikelijk ,die man doet gewoon zijn werk. Beterschap meneer Schol

Lees meer