epa

Nederlandse chauffeurs laten sjoemelsoftware zitten

Zo'n 125.000 Nederlanders rijden nog rond in sjoemeldiesels. Veel automobilisten gaan volgens de Nederlandse brancheorganisatie Bovag niet terug naar de garage omdat de gemanipuleerde software ze niet interesseert.

Een jaar geleden riep de Rijksdienst voor Wegverkeer RDW ongeveer 175.000 bestuurders van Volkswagens, Audi's, Seats en Skoda's op om terug te gaan naar hun dealer vanwege gemanipuleerde software. Die zorgde ervoor dat dieselauto's in het laboratorium keurig binnen de uitstootnormen bleven, maar op de weg tientallen keren méér uitstootten.

Uit nieuwe cijfers die onze Nederlandse zusterkrant AD bij de RDW heeft opgevraagd, blijkt dat een jaar later nog geen 50.000 terugroepacties zijn afgerond. Volgens de brancheorganisatie van autohandelaren en garagehouders Bovag duren de terugroepacties lang, maar laten veel consumenten de sjoemelsoftware gewoon zitten. Bovag-woordvoerder Tom Huyskens: "Veel consumenten halen hun schouders erbij op, omdat ze redeneren dat hun eigen veiligheid niet direct in het geding is en omdat ze zelf geen negatief effect ervaren bij gebruik van de auto."

Hoogleraar informatica Jan Friso Groote van de TU Eindhoven gespecialiseerd in de correctheid van software bij apparaten onderschrijft dat. "Een automobilist met een iets vervuilende auto heeft daar relatief weinig last van. Die denkt waarom zou ik teruggaan voor een update van die software? Mijn auto rijdt prima!" Maar de sjoemeldiesels vervuilen de lucht volgens Groote wél meer dan nodig. "Iedereen is gebaat bij minder uitstoot."

Mogelijk gaan automobilisten toch niet terug naar de dealer, omdat ze bang zijn dat hun auto na de software-update minder lekker rijdt of meer brandstof verbruikt. "De angst voor minder vermogen, een hoger verbruik of een motor die slechter loopt komt ons bekend voor", bevestigt de ANWB-woordvoerder.

De Nederlandse importeur Pon roept toch alle berijders van Volkswagen, Audi, Seat en Skoda, op om hun auto te laten updaten. "Meerdere onderzoeken tonen aan dat de updates geen negatief effect hebben op het motorvermogen, het brandstofverbruik, het geluidsniveau en de CO2-uitstoot van de betrokken auto's", aldus Pon-woordvoerder Dennis Homberg. Volgens hem worden de terugroepacties "in fases uitgerold" en zijn die "in volle gang".

Longkanker
Onderzoek van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) toont aan dat overschrijdingen van de luchtkwaliteit de sterfte verhogen, met name door longkanker. In Duitsland heeft de overheid de terugroepactie verplicht. In Nederland beslissen automobilisten zelf óf en wanneer ze teruggaan naar de garage. Milieudefensie wil dat terugroepacties hier ook zo snel mogelijk verplicht worden.

10 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Joris Thijs

    Men zou die mensen moeten vervolgen voor moordpoging. Door hun asociaal gedrag is er een hoger sterftecijfer.

  • Anonymous

    Zeker dat belgie ze wilt terug roepen, kunnen ze weer geld uit de werkende mens zen zakken kloppen.