2 Een vrachtwagen met lekkende vaten van een xtc-lab wordt opgeruimd in een woonwijk in Eindhoven. (archieffoto 1 oktober 2018).
ANP Een vrachtwagen met lekkende vaten van een xtc-lab wordt opgeruimd in een woonwijk in Eindhoven. (archieffoto 1 oktober 2018).

Nederlandse criminelen ronselen op grote schaal chemiestudenten voor xtc-labs

Studenten scheikunde en chemie  in Nederland worden op grote schaal geronseld om te komen werken in xtc-labs. Criminelen schrijven zich zelfs in voor dergelijke studies om op die manier makkelijker in contact te komen met de studenten, meldt de krant De Gelderlander.

Volgens Arend van Hout, burgemeester van de gemeente Westervoort (provincie Gelderland) en voorzitter van de stuurgroep Samen Weerbaar, is er “bijna geen directeur van een school te vinden die dat verschijnsel niet kent”. 

“We vinden de mate waarin dit gebeurt dermate ernstig dat we nu snel in actie gaan komen. Studenten scheikunde worden benaderd om pilletjes te gaan maken, er zijn mensen die zogenaamd deelnemen aan die opleidingen om zo makkelijker mensen te kunnen ronselen. We moeten zien te voorkomen dat dat lukt.”

De stuurgroep Samen Weerbaar is een samenwerkingsverband van gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst in Gelderland voor georganiseerde criminaliteit. “Een georganiseerde overheid tegen de georganiseerde misdaad”, zo formuleert Van Hout het.

Afgelopen donderdag is met de provincie al overleg gevoerd over financiële middelen om een grote communicatiecampagne te starten. “Het gaat in Gelderland om 126.000 scholieren en studenten, we willen dit groots aanpakken.”

Het probleem is: zit je er eenmaal in, dan kom je er moeilijk meer uit.

Arend van Hout

Filmpje

Idee is om lespakketten te maken waarmee studenten wordt gewezen op de gevaren van het in zee gaan met criminelen. Ook is er een filmpje waarin studenten vertellen hoe ze benaderd zijn en in de criminele wereld gerold zijn. ,,Het probleem is: zit je er eenmaal in, dan kom je er moeilijk meer uit. Dus we willen nu echt een versnelling gaan maken.'' Binnen een paar maanden moet de communicatiecampagne van start gaan.

Niet uitsluiten 

Bestuurslid Anna Bleeck van de Nijmeegse scheikundestudievereniging Sigma zegt geen studenten te kennen die wel eens benaderd zijn. ,,Maar het gaat om iets dat illegaal is, dus daar praat je niet over."

De Nijmeegse Radboud Universiteit zegt ook geen aanwijzingen te hebben dat studenten zijn benaderd door criminelen. “Maar we kunnen het ook niet uitsluiten”, zegt een woordvoerder. Bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen klinkt hetzelfde geluid.

2 In een aanhanger in Rilland (Zeeland) werden in september grondstoffen aangetroffen waarmee 1 miljard xtc-pillen kunnen worden gemaakt.
ANP In een aanhanger in Rilland (Zeeland) werden in september grondstoffen aangetroffen waarmee 1 miljard xtc-pillen kunnen worden gemaakt.

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marc LInden

    beste jongeren zo zie je maar dat je ouders wel gelijk hebben verder studeren loont

  • Jan Van Overveldt

    Is in België al 20 jaar bezig dus GEEN nieuw nieuws....Spreek eens met afgestuurde studenten chemie, bio-wetenschappen, apothekers enz.

Lees meer