2 Pagina's uit het 'tulpboek' van Nicolaes Tulp.
Collectie Six Pagina's uit het 'tulpboek' van Nicolaes Tulp.

Nederlandse edelman begint crowdfundingsactie om historisch ‘Tulpboek’ in Nederland te houden

De Nederlandse edelman Jan Six van Hillegom X, een verre nazaat van de beroemde door Rembrandt geportretteerde arts Nicolaes Tulp, is een crowdfundingsactie gestart om Nederlands laatste complete ‘tulpenboek’ in Nederland te houden. Het boek toont de duurste tulpen ten tijde van de ‘tulpenmanie’ aan het begin van de zeventiende eeuw en is een belangrijk historisch document.

Het 104 pagina’s tellende ‘Tulpboek’ is momenteel in het bezit van neven van de edelman, die het willen verkopen aan de hoogste, waarschijnlijk buitenlandse, bieder. Six is echter van mening dat het boek, dat een testament is van een bijzondere periode in de Nederlandse geschiedenis, voor Nederland behouden zou moeten blijven, idealiter in de ‘Collectie Six’, de collectie historische en culturele voorwerpen van de familie Six.

Tulpenmanie

De catalogus stamt uit de jaren dertig van de zeventiende eeuw, toen de ‘tulpenmanie’, die tot ’s werelds eerste economische bubbel leidde, haar hoogtepunt bereikte, en is vermoedelijk het laatste overgebleven complete ‘tulpenboek’. 

Elk van de 104 pagina’s toont een aquarel van een tulp: alle bloemen werden vermoedelijk door kunstenaar Jacob Marrel geschilderd. Bijzonder aan het boek is dat de prijs van de bollen er is bijgeschreven: de bedragen lopen op tot in de tienduizenden guldens. De unieke catalogus is nu zelf door veilinghuis Sotheby’s getaxeerd en zou zo’n 750.000 euro moeten opbrengen.

lees verder onder de foto:

2 Een tulp uit het tulpenboek
Collectie Six Een tulp uit het tulpenboek

Lening en crowdfundingsactie

De 72-jarige Six vreest dat een dergelijk bedrag enkel door een buitenlandse bieder opgehoest zal worden en is daarom, in een ultieme poging om het boek voor Nederland te behouden, zelf een lening aangegaan om het boek voor de Collectie Six te verwerven, maar het enorme bedrag moet tegen 31 december van dit jaar volledig terugbetaald zijn.

Om die reden zoekt hij samen met de stichting die de Collectie Six beheert, 104 schenkers (een voor elke pagina van het boek) die elk 7.500 euro willen doneren. Met het verzamelde geld kan het Tulpboek worden aangekocht voor de Collectie Six, dat het ter beschikking zal stellen voor het publiek. “Noch ik, noch mijn familieleden hebben het geld om de neven uit te kopen”, verklaart Six de crowdfundingsactie in de Nederlandse krant Telegraaf. “Alle bezittingen (van de Six Collectie, red.) zijn ondergebracht in stichtingen, die een financiële bijdrage ontvangen van de overheid voor de exploitatie met de doelstelling om alles bijeen te houden zonder te verkopen of te belenen”, vertelt hij.

Inmiddels hebben al 34 mensen gedoneerd, tien mensen hebben toegezegd om een schenking te doen om het zeldzame Tulpboek in Nederland te houden.

Losse pagina's

Wanneer tegen het einde van het jaar het doel van 104 donateurs niet behaald zou zijn, gaat het boek alsnog de vrije verkoop in. Six’ grootste vrees is dan dat het boek uit elkaar zal worden gehaald en de pagina’s los verkocht zullen worden omdat ze zo meer opbrengen dan het boek als geheel. “Heel eerlijk, als ik voor december niet de 104 liefhebbers bij elkaar vind, is het boek misschien ook niet waardevol genoeg om hier te blijven”, besluit Six in de Telegraaf. “Dan heb ik het dus verkeerd ingeschat.”

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Peter Schijven

    Jan Six van Hillegom X is bovendien een nazaat van Jan Six van Hillegom I van wie Rembrandt een beroemd portret maakte. Hij was getrouwd met een dochter van genoemde Dr. Nicolaes Tulp.

Lees meer