Nederlandse hulpdiensten massaal uitgerukt naar haven: 25 verstekelingen aangetroffen in koelcontainer

Nederlandse hulpdiensten zijn massaal uitgerukt naar de haven van Vlaardingen, waar 25 verstekelingen werden aangetroffen. Ze bevonden zich in een koelcontainer op de vrachtferry Britannia Seaways van DFDS, melden onze collega’s van AD.nl. De veerboot was onderweg naar Engeland en keerde na de ontdekking terug naar Vlaardingen, in de buurt van Rotterdam.

De bemanning heeft de verstekelingen ontdekt. Volgens de Daily Star zijn twee van hen naar een ziekenhuis gebracht. De ernst van hun verwondingen is onbekend, maar hun situatie zou geen zorgen baren. De 23 anderen zijn even na 21 uur met een bus weggevoerd naar een onbekend politiebureau. De herkomst van de verstekelingen is nog onbekend. Het zou voornamelijk om mannen gaan.

De ferry vertrok vanmiddag om 15.45 uur en zou om 21.30 uur aankomen in Engeland. Nadat de verstekelingen ontdekt werden, keerde de Britannia Seaways terug naar Vlaardingen. Het schip werd begeleid door een boot van de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) en de politie. Dit om te voorkomen dat de vluchtelingen in het koude zeewater zouden springen.

3 Ambulances rijden het terrein van DFDS op.
Persbureau Bol Ambulances rijden het terrein van DFDS op.

De ferry had de haven Felixstowe of Immingham als bestemming. Dat zou af te leiden zijn uit de dienstregeling van de Deense rederij DFDS. Die verzorgt vanuit de Rijnhaven twee afvaarten op dinsdag: één om 8.45 uur naar Felixstowe waarbij de reis zowat 7,5 uur duurt, en één om 15 uur naar Immingham, een belangrijke haven in het estuarium van de Humber in Lincolnshire. Die overtocht duurt zowat vijftien uur.

De verstekelingen bevonden zich volgens de politie in een koelcel op een vrachtwagencombinatie. De koelcel stond aan toen de verstekelingen werden gevonden. De vrachtwagen is in beslag genomen, de chauffeur is aangehouden. Verhoor moet aantonen of hij al dan niet wist van de verstekelingen.

Nadat de vluchtelingen van boord zijn gehaald, zette de veerboot zijn reis naar Felixstowe verder. Op het schip werd nog een tijdlang met speurhonden gezocht, maar er werden verder geen andere migranten aangetroffen.

Eerder dit najaar werden in Engeland nog de lichamen van 39 verstekelingen gevonden in een koelcontainer, die per ferry van Zeebrugge naar Groot-Brittannie was vervoerd. Toen raakte bekend dat in zo’n koelcontainer de temperatuur tot 25 graden onder nul kan zakken. Dergelijke containers zijn meestal zo goed geïsoleerd dat ook zuurstofgebrek een groot gevaar is.

3 Hulpdiensten zijn massaal onderweg naar de Vulcaanhaven in Vlaardingen.
AD Hulpdiensten zijn massaal onderweg naar de Vulcaanhaven in Vlaardingen.
3 De Vulcaanhaven.
Google Streetview De Vulcaanhaven.

10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • André Van Laethem

    Maak je niet druk. Ze kruipen er zelf in.

  • Freddie Heremans

    Maar Gunter toch, hoeveel honderden, allicht duizenden, zijn op dit eigentse moment niet onderweg via welk transportmiddel dan ook? Ieder onder hen betaalde gigantische bedragen aan de smokkel bendes, en weten van niets.

Lees meer