Leden van een ruimploeg troffen in november nog grote voorbereidingen bij een legpluimveebedrijf in het Nederlandse Zoeterwoude waar vogelgriep werd vastgesteld. De 28.000 kippen op het bedrijf werden afgemaakt.
ANP Leden van een ruimploeg troffen in november nog grote voorbereidingen bij een legpluimveebedrijf in het Nederlandse Zoeterwoude waar vogelgriep werd vastgesteld. De 28.000 kippen op het bedrijf werden afgemaakt.

Nederlandse kippen mogen weer naar buiten

Het pluimvee in Nederland mag vanaf zondag weer naar buiten. Kippen moesten lange tijd binnenblijven vanwege de vogelgriep. Omdat de laatste uitbraak eind november was, is de ophokplicht niet langer nodig. Dat schrijft Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische Zaken, vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Twee weken geleden werden vrijwel alle maatregelen tegen de vogelgriep al opgeheven. Alleen de ophokplicht bleef nog van kracht. Dat was nodig omdat de griep waarschijnlijk door wilde eenden is overgebracht. Omdat die trekvogels nog in Nederland waren, kon de ophokplicht nog niet worden opgeheven.

Lees meer